Na hrvatskim cestama se pojavio negativan trend, policija kreće u akciju: “Njima nikako nije mjesto na autocesti”

Vijesti 07. kol 202410:00 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL / Ilustracija

Sredina je ljeta te je promet pojačan na svim cestovnim pravcima, uz povremena stajanja vozi se prema Jadranu. Upravo ta stajanja postala su problem jer ljudi tada izlaze iz svojih automobila, imaju piknik na autocesti, igraju nogomet i slično. No policija kreće u akciju.

Drago Bukovčak iz PU zagrebačke rekao je za Dnevnika Nove TV da se na cestama pojavio negativan trend.

“Koristim ovu priliku da istaknem da pješacima nikako nije mjesto na autocesti, pogotovo jer je to opasno za njih, a i zakonom zabranjeno”, rekao je Bukovčak.

Najčešći uzrok nesreća

Ističe da su kazne za pješake za kretanje po autocesti 60 eura, ali da je u ovoj situaciji najvažnije djelovati preventivno na sve pješake. Potrebno je da se ne kreću autocestom te da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti.

“Kontrolirat ćemo nepropisnu brzinu koja je najčešći uzrok prometnih nesreća, kontrolirat ćemo koriste li vozači odmore i radna vremena te eventualne manipulacije tahografa, sve to u cilju kako bi spriječili nastajanje prometnih nesreća”, objasnio je.

Vozačima prije odlaska na put Bukovčak savjetuje da provjere stanje svojih vozila, naoružaju vodom i strpljenjem za duga putovanja.

“Ukoliko i ostanu u iznenadnim situacijama na autocesti, zakon propisuje obvezu da sklone svoje vozilo na traku za zaustavljanje vozila u nuždi, da poduzmu sve mjere kako bi što žurnije otklonili to vozilo s kolnika, a u slučaju čekanja pomoći izlaska iz vozila obavezno iza zaštitne ograde”, poručuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!