Toksikologinja o trovanju gaziranim pićima: “Takva sredstva imamo i doma, ali…”

Vijesti 11. stu 202310:33 0 komentara

Toksikologinja Biserka Riha gostovala je u Novom danu gdje je u razgovoru s Mašenkom Vukadinović komentirala slučajeve trovanja gaziranim pićima u ugostiteljskim objektima.

Riha je rekla kako u prvom slučaju u svibnju nije izuzet uzorak, ali sada je. “Podaci govore da je riječ o lužini izuzetno visoke ph vrijednosti. Sve ostaje na indicijama”, rekla je.

“Bilo je i ranije takvih slučajeva, neka su bila namjerna, neka nenamjerna. Odgovore ćemo znati tek kad se kompletna istraga završi”, dodala je.

Kaže kako je ranije bilo slučajeva kada je gost u restoranu popio aceton, ali i da su ljudi popili lužinu, no naglašava da je uvijek potrebno uzeti uzorak.

“Te luževine imamo i doma, to su sredstva za odmašćivanje, ali ph vrijednosti tih sredstava su daleko niže od ovih koje su se našli u piću u Rijeci. Ovo su više industrijska sredstva, ali i ona se moraju razrijediti s vodom za razliku od ovih kućanskih koje su također opasna i imali smo slučajeve trovanja”, navela je Riha.

Navodi da forenzičari moraju da ti odgovore na pitanja policije i DORH-a. “Postavlja se pitanje je li to stavljeno namjerno ili nije, a tu forenzičari moraju dati sugestiju policiji”, tvrdi.

Objasnila je kako su analitičke metode dovele do neslućenih razmjera i da se mogu identificirati mnoge supstance.

Navela je da bi osobe koje popiju luževinu imale vjerojatno iste ozlijede, te da ne ovisi toliko od osobe do osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!