Plenković na Vladi: Danas je važan dan za 830.000 umirovljenika

Vijesti 28. pro 202312:41 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

U uvodnom govoru uoči 274. sjednice Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je danas važan dan za 830.000 umirovljenika zbog isplate jednokratne pomoći.

Uvodni govor predsjednik Vlade Andrej Plenković iskoristio je kako bi naglasio ovogodišnje uspjehe Vlade, kao i planove za iduću godinu.

Na početku je spomenuo sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju te istaknuo da je strategija upućena u javno savjetovanje. “Važno je društveno ozračje. Živimo u vrijeme kad je dob produljena, stopa mortaliteta se povećava i to je izazov i za tržište rada i socijalni i mirovinski sustav. Zato ćemo ukomponirati useljeničku i stambenu politiku, nastavit ćemo jačati obitelj kao jezgru društva”, rekao je Plenković te nastavio nabrajati što sve namjeravaju učiniti da se demografska slika poboljša.

“Danas je važan dan za 830.000 umirovljenika koji imaju mirovinu do 840 eura jer kreće isplata jednokratnog paketa pomoći“, istaknuo je.

Govoreći o obljetnici potresa u Petrinji u petak prisjetio se sedmoro žrtava tog dana te naveo u kojim su fazama obnove na Baniji i u Zagrebu. “Danas ćemo donijeti mjere aktivne politike zapošljavanja za iduću godinu”, dodao je Plenković. Vlada danas razgovara i o administrativnim rasterećenjima te smanjenju troškova gospodarstvu.

“Što se tiče 2023.,nazvali smo je godinom isporuke. 1. siječnja Hrvatska je prva ušla u Schengenski prostor i europodručje, prvi put smo uvršteni među 38 naprednih gospodarstava, postali smo 18. turistička destinacija na svijetu…”, nabrajao je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi (EU), a Vlada će donijeti i nekoliko zaključaka temeljem kojih će se i u prvih šest mjeseci iduće godine nastaviti s pomoći stradalima u potresu (otpisom potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, produženjem korištenja autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine, besplatnim prijevozom vlakom, otpisom potraživanja za RTV pristojbu).

Na sjednici će biti utvrđena i osnovica za izračun iznosa zajamčene minimalne naknade kao i osnovica za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznosa opskrbnine za iduću godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare