Plenković o Povjerenstvu za sukob interesa: Smiješno. Nadam se da su otvorili i za Milanovića

Vijesti 06. ruj 202417:01 0 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je bio u posjetu Varaždinskoj županiji te je tom prilikom dao izjavu za medije.

Osvrnuo se na nove mjere. “Sada su okolnosti drugačije, ovo minimalno smanjenje koje će ići maksimalno do 10 posto, mislim da će ovo biti nosivo za sve – i za kućanstva i gospodarstva i institucije – a pritom smo uvijek vodili računa o najranjivijima. Mislim da je paket itekako dobro izbalansiran.”

Hoće li se od 1.4. još smanjivati subvencije? “Morate pustiti da imamo nešto reći za šest mjeseci. Nastojat ćemo se vratiti u jednom trenutku na tržišne okolnosti, nije realno da desetljećima živimo na sustavu subvencija.”

“Ovakva minimalna postupnost u povećanju ne bi trebala dovesti do nikakvih šokova i naglih poremećaja, mislim da će biti podnošljivo za sve gospodarske subjekte”, dodao je.

Osvrnuo se i na novi slučaj femicida u Hrvatskoj. “To je nas sve skupa zgrozilo, osuđujemo svako kazneno djelo teškog ubojstva. Mislim da nijedna vlada nije napravila toliko kad je riječ o zakonskom okviru. Provedba u ovom konkretnom slučaju je na sucima, mi nemamo utjecaj na to što će suci učiniti u pojedinom slučaju. Svaki ovakav slučaj je signal onima koji donose odluke u pojedinim životnim situacijama, koliko je važno biti oprezan i strog kako bi se prevenirale ovakve situacije.”

“U osam godina 28 puta sam koristio policijski brod”

“To je, moram priznati, smiješno, ja se nadam da su otvorili i za Milanovića, jer ako su otvorili za nas a za njega nisu, onda imamo ozbiljan problem. Mi smo bili 28 puta u 8 godina. Kako drugačije da štićena osoba ide na otok? To je puno drugačije od rastrošnosti, rasipnosti, nerazumnosti, pretjeranog korištenje vojnih resursa koji nisu namijenjeni za transport i promet štićenih osoba po Hrvatskoj i tu je taj nevjerojatan aspekt dvostrukih mjerila”, rekao je Plenković o tome što je Povjerenstvo otvorilo predmet o korištenju policijskog glisera.

„Ako budu imali što za pitati, mi ćemo odgovoriti, podučit ćemo ih, naučit ih, objasniti o čemu se radi, i njima i ovoj angažiranoj javnosti koja skreće pozornost na svaki mogući način s rastrošnosti, rasipnosti, potpune bezobzirnosti u korištenju vojnih resursa da bi se vozili po Hrvatskoj, za što?”, upitao se Plenković.

Još nisam čuo zašto se voze Hrvatskom Black Hawkom ili nekim ruskim transportnim helikopterom, da je to normalno, svi bi to radili, to je poanta, zaključio je premijer.

O Jadroliniji

Na pitanje zašto je smijenjen izvršni direktor tehničkih i operativnih poslova u Jadroliniji, Plenković je kazao da o tome treba pitati Upravu. “Nisam ja tu da govorim u ime Uprave. Ne možemo mi s ove razine objašnjavati odluke menadžmenta bilo koje kompanije, to oni moraju raditi sami. To je njihova odluka, očito su procijenili da je to odluka koju treba donijeti, ali to nema veze s oonim što će istraga o razlozima nesreće na trajektu Lastovo pokazati.”

Kazao je da i dalje ne vidi odgovornost, pa ni moralnu, prvog čovjeka Jadrolinije, smatra da predsjednik Sopta ne može znati što se događa na svakom trajektu.

“Trajekti u Hrvatskoj imaju 600 isplovljavanja i uplovljavanja u danu, prema tome, to je nemoguće. Razumijem vaš politički i interes javnosti, ali tu se ništa neće promijeniti”, odgovorio je premijer, konkretizirajući kako je riječ o političkom interesu cijele opozicije. “Pa nije hajku digao netko iz HDZ-a”, dodao je.

Kazao je i kako je predsjednik Republike Zoran Milanović Jadroliniju spomenuo dva-tri tjedna nakon tragedije, odnosno kad se u javnosti saznalo da je koristio resurse Hrvatske vojske da bi letio po hrvatskim otocima ili drugim destinacijama besplatno.

“Puno bi bilo bolje usmjeriti oštricu javnosti i medija na to, a ne na ovo”, istaknuo je i dodao da je turistička sezona bila najbolja ikad i da pritom Jadrolinija igra ogromnu ulogu.

“Nama se zbog jedne nesreće, prve takve u 77 godina, politički instrumentaliziranim putem nastoji stvoriti okvir nepouzdanosti nacionalnoga prijevoza, pa to samo radi netko tko sebi želi loše. Vrlo jednostavno”, poručio je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!