Važna odluka suda: Navijači kažnjeni zbog transparenta kojim su odavali počast poginulim HOS-ovcima

Crna kronika 23. svi 202418:38 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Visoki prekršajni sud RH još je jednom potvrdio da je nedopušteno isticati ustaški pozdrav "Za dom spremni" jer ističe mržnju i netrpeljivost prema drugim narodima.

Naime, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske objavio je da je potvrdio dio presude kojom su trojica navijača kažnjena s po 100 eura novčane kazne jer su odavala počast svojim poginulim prijateljima uz isticanje transparenta “ZDS, HOS-DOMOVINI NA PONOS” s grbom HOS-a. Transparent su razvukli na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci gdje su to snimile i kamere.

Neprimjereno mjesto za ZDS

Prema pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, taj transparent nije istaknut na primjerenom mjestu za odavanje počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu što bi moglo biti iznimka od “nedopustivosti korištenja jednoznačnih spornih obilježja koja se identificiraju s idejama totalitarizma, što dopušta preporuka Dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”.

Drugim riječima, iznimka koju je Vijeće predvidjelo nije bilo upravo ovo obilježavanje na kojem su transparent sa ZDS razvukla trojica navijača.

Kako su se branili na sudu?

Oni su objašnjavali da je HOS bio dio pobjedničke Hrvatske vojske, no sud je zaključio kako je u toj prilici ZDS ipak implicirao mržnju.

“Pri tome i činjenica da je postupanje okrivljenika snimljeno i objavljeno u medijima, potvrđuje dostupnost opisanog ponašanja neograničenom broju građana, dakle, široj javnosti zbog čega je posljedica stvaranja nemira značajnijeg intenziteta”, zaključio je sud u pravomoćnoj presudi.

Protiv još dvojice okrivljenih prvostupanjska presuda je ukinuta te će im se ponovno suditi jer nije jasno utvrđeno da su baš oni bili na Mostu u Rijeci sa spornim transparentom u rukama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!