Zaposlenicima ZTC-a ponovno porasla plaća: Usvojili novi pravilnik

Vijesti 20. kol 202416:05 2 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Zrakoplovno-tehnički centar d.d. donio je novi Pravilnik o plaćama, dodacima i primicima koji je potpisao predsjednik Uprave Ivica Vidović.

Pravilnik je donesen nakon što su Poslodavac i Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu postigli dogovor vezan za koeficijente za radna mjesta koja su propisana Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Sporazum koji je prethodio Pravilniku u utorak 20. kolovoza 2024. potpisali su predsjednik Uprave Ivica Vidović i predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić.

Treće povećanje plaća u 2024.

„Po novom Pravilniku ukupna masa koja se izdvaja za plaće bit će za 27 posto veća od one za plaće isplaćene u kolovozu, dok će se za zrakoplovno-tehničko osoblje u Servisu izdvajati gotovo 37 posto više novaca“, istaknuo je predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Vidović.

Prva plaća po novom izračunu bit će za rujan s isplatom u listopadu.

„U ovoj godini to će biti treće povećanje plaće za zrakoplovno-tehničko osoblje te drugo povećanje za sve zaposlenike ZTC-a. Naime, početkom godine svim su radnicima plaće podignute za 20 posto, a dok je ključno zrakoplovno-tehničko osoblje, koje radi izravno na održavanju zrakoplova, dobilo dodatno povećanje plaća“, naglasio je Vidović.

Sindikat: “Velik iskorak”

Predsjednik Sindikata Marijan Luketić je istaknuo: „Smatram da treba naglasiti da je ovim napravljen iskorak u načinu vrednovanja rada, a na čemu je Sindikat inzistirao niz godina. Na transparentnosti i jasnim kriterijima. Dosadašnji sustav nije bio dobar jer je bio bez kriterija. Ovo je velik iskorak. No, uvijek može bolje.“

Novim Pravilnikom regulirani su koeficijenti složenosti poslova za radna mjesta u Zrakoplovno-tehničkom centru d.d. u rasponu od 1,00 do 3,5 uz osnovicu za obračun plaće koja iznosi 947,18 eura, a dogovorena je Kolektivnim ugovorom. Za dio zrakoplovno-tehničkog osoblja Pravilnikom o plaćama donesen je i zrakoplovno-tehnički dodatak.

Važno je istaknuti kako su radnicima kroz Kolektivni ugovor u ovoj godini povećana ostala materijalna prava poput naknade za topli obrok, regresa, božićnice i uskrsnice, jubilarnih nagrada, darova za djecu, otpremnina.

Novim ugovorom postignuti preduvjeti

Preduvjet za podizanje plaća stvoren je povećanjem cijene sata rada za održavanje zrakoplova, koji je postignut u veljači ove godine potpisivanjem novog Ugovora o održavanju zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava i tehničkih materijalnih sredstava Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, koje je vodeći poslovni partner ZTC-a.

To je bio jedan od prvih poteza ministra obrane Ivana Anušića, čime su cijene sata rada prvi put u posljednjih 12 godina značajnije podignute.

Podsjetimo, Zrakoplovno-tehnički centar d.d. za ovogodišnju protupožarnu sezonu obavio je radove na pet zrakoplova Canadair CL-415 i šest zrakoplova Air Tractor AT-802, a sve u skladu s ugovorenom dinamikom održavanja. Osigurani su time zrakoplovi planirani u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

„Poboljšanje statusa i materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja prioriteti su Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra“, zaključio je predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare