Žive periske pronađene na uzgajalištu školjkaša kod Šibenika

Vijesti 21. kol 202413:52 0 komentara
živa periska
Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

Na uzgajalištu školjkaša Platforma 22 ispod Šibenskog mosta, na dubini između 1,5 i 8 metara, u kolovozu je pronađeno pet mladih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis), koja je u Hrvatskoj zakonom strogo zaštićena vrsta, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša.

Tijekom terenskog obilaska, utvrđeno je da su jedinke u dobrom stanju i da dobro reagiraju na podražaj.

Javna ustanova Priroda Šibensko- kninske županije i Hrvatski veterinarski institut, partneri u provedbi aktivnosti očuvanja plemenite periske u hrvatskom dijelu Jadrana, uzgajalištu su dali uputu oko zbrinjavanja jedinki do dolaska djelatnika nadležnih institucija.

Plemenita periska je endem Sredozemnog mora te najveći hrvatski školjkaš. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između dva i 30 metara dubine, a može narasti i do 120 centimetara

Od 2019. godine periske su u Jadranu zahvaćene smrtonosnom zarazom koja je uzrokovala masovne pomore i za sobom ostavila brojne uginule jedinke na dnu mora. Do sada je u hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno 25 živih jedinki, tako da je ovih pet jedinki svakako vrijedan nalaz, koji daje nadu da plemenita periska može preživjeti, istaknuli su iz Ministarstva.

Riječ je o vrsti koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa. Sukladno tome, zabranjeno je namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske i lokacijama na kojima su opažene, mogu se dojaviti na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!