Problemi sa štitnjačom jedan su najčešćih zdravstvenih stanja u svijetu. Nepravilan rad štitnjače može znatno smanjiti kvalitetu vašeg života, stoga ne bi bilo loše da se pridržavate terapije i ishrane koju vam doktori preporuče.
Kada je ovo stanje u pitanju, poznato je da nepravilan rad štitnjače može otežati mršavljenje, ali to nije jedina posljedica. Naime, uz to možete imati problema s probavom, ali i osjećati stalni umor.
Autoimune bolesti najčešće uzrokuju poremećaj rada štitnjače. To znači da imunološki sustav proizvodi antitijela koja uzrokuju neispravan rad štitnjače. Dva najpoznatija stanja su Hashimotov tireoiditis (slabo aktivan) i Gravesova bolest (pretjerano aktivan), prenosi klix.ba.
Također, važno je istaknuti da se ovo stanje češće javlja kod žena, posebice nakon poroda ili tijekom menopauze.
Gluten
Mnogi se u posljednje vrijeme odlučuju za bezglutensku prehranu jer je on snažan “okidač” za autoimune bolesti. Uzrokuje mnogo upala u tijelu, a kod nekih ljudi može uzrokovati da imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju vlastite organe ili tkiva.
Prestanete li konzumirati hranu koja sadrži gluten, rad vaše štitnjače trebao bi se poboljšati. Ima ga u ječmu, raži, pšenici i sličnim namirnicama, stoga je sastavni dio mnogih namirnica.
Mliječni proizvodi
Ako vaše tijelo ne podnosi najbolje mliječne proizvode, to znači da njihove hranjive tvari neće dobro razgraditi. U tom slučaju može potaknuti rast štetnih mikroba u vašem probavnom sustavu kao što su loše bakterije, kvasci i gljivice.
Šećer
Poznato je da je šećer štetan za rad štitnjače. Šećer potiče upale u tijelu, ali i pogoršava autoimune bolesti, a potiče i crijevne infekcije. Ako je crijevna sluznica obrasla štetnim mikrobima, oni će izazvati upalu crijevne sluznice.
Velike količine sirovog kupusa
Kupus, brokulu, cvjetaču, kelj i prokulicu ne treba jesti u velikim količinama, pogotovo ne sirove. Ovo povrće sadrži tvari koje se nazivaju goitrogeni i koje mogu spriječiti vašu štitnjaču da apsorbira jod.
Soja
Većina uzgojene soje je genetski modificirana, pa bi je općenito trebali izbjegavati u prehrani. Osim toga, teže se probavlja, a proteini koje sadrži zapravo se ne mogu u potpunosti apsorbirati. Njegovi sastojci izazivaju iritaciju crijevne sluznice i usporavaju apsorpciju joda.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!