Spolni hormoni: Kako prepoznati njihovu neravnotežu kod žena – i muškaraca?

Zdravlje 17. svi 202215:25
Pixabay/Ilustracija

Hormoni su prirodne tvari koje tijelo proizvodi, a koje su zadužene za važne procese. Spolni hormoni igraju važnu ulogu u tijelu, a zaslužni su za spolni razvoj i reprodukciju.

Dva glavna ženska hormona su estrogen i progesteron, dok je glavni muški spolni hormon testosteron, koji se također proizvodi i kod žena. Ipak, razina spolnih hormona se tijekom života mijenja, a sami hormoni mogu biti u neravnoteži, što je lako prepoznati po mnogim simptomima.

Uloga spolnih hormona

Glavne žlijezde koje proizvode spolne hormone su nadbubrežne žlijezde i spolne žlijezde koje uključuju jajnike kod žene i testise kod muškaraca. Spolni hormoni kod žena i muškaraca imaju važnu ulogu u pubertetu i seksualnom razvoju, reprodukciji, seksualnoj želji, reguliranju rasta mišića i kosti, reguliranju razine kolesterola i rastu kose.

Ženski spolni hormoni imaju razne funkcije u organizmu, a njihova uloga je drukčija u doba puberteta, u vrijeme trudnoće ili za vrijeme dojenja. Mijenjaju se i za vrijeme menopauze.

Tako na primjer, povećanje razine ženskih spolnih hormona utječe na rast grudi, povećanu dlakavost, povećanje masti u tijelu, posebice u predjelu bokova te početak menstruacije. Sva tri hormona kod žena igraju važnu ulogu u seksualnoj želji, odnosno libidu. Estrogen ima reprodukcijsku ulogu, a u najvećoj mjeri se proizvodi u jajnicima. Progesteron pomaže kod stabiliziranja menstruacijskog ciklusa i priprema tijelo na trudnoću. Testosteron utječe na plodnost, seksualnu želju, menstruaciju te proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Kod muškaraca glavnu ulogu ima spolni hormon testosteron koji je važan za sve fizičke promjene koje se događaju u pubertetu. Također, pomaže kod razvoja kosti, a utječe i na raspoloženje i seksualnu želju. Testosteron se stvara u testisima. Njegova razina je najviša kod buđenja, a najniža 12 sati kasnije.

Kada hormoni postaju neuravnoteženi?

Hormoni se mijenjaju tijekom različitih faza života. Njihova razina će tako biti drugačija za vrijeme puberteta, trudnoće, dojenja, perimenopauze i menopauze te za vrijeme uzimanja kontracepcijskih pilula.

Osim toga, do hormonalne neravnoteže može kod žena doći i zbog sindroma policističnih jajnika, viška muških hormona te kod hirtuizma (pretjerana dlakavost žena). Također, neravnotežu hormona uzrokuju i pojedini lijekovi, kemoterapija, tumori, poremećaji u prehrani ili stres. Hormonalna neravnoteža nastaje kada u krvotoku ima previše ili premalo hormona.

Simptomi hormonalne neuravnoteženosti kod žena

Simptome je nekada teško povezati sa samim hormonima jer su vrlo raznoliki i mogu upućivati na više problema.

Evo nekih simptoma:

· bolne i obilne menstruacije

· osteoporoza

· suhoća rodnice

· osjetljivost grudi

· proljev ili zatvor

· akne prije ili za vrijeme menstruacije

· krvarenje između menstruacija

· povećana dlakavost na licu, vratu, leđima ili prsima

· debljanje

· gubitak kose

Simptomi hormonalne neravnoteže kod muškaraca

Baš kao i kod žena, hormonalna neravnoteža javlja se i kod muškaraca u određenim periodima u životu. Na primjer, u pubertetu kao i kod starenja. Kod muškaraca poremećaj u hormonima može dovesti do raka prostate i do smanjene razine testosterona.

Simptomi neravnoteže hormona kod muškaraca su:

· smanjena seksualna želja

· erektilna disfunkcija

· smanjena mišićna masa

· osteoporoza

· gubitak kose

· osjetljivost grudi

Ako primijetite neki od simptoma neravnoteže hormona, javite se svojem liječniku ili ginekologu. Daljnjom pretragom vađenja krvi može se vidjeti kakvo je stanje spolnih hormona u tijelu i prema tome poduzeti odgovarajuće mjere.

Kako dovesti hormone u ravnotežu?

Najčešće se kod žena hormonalna neravnoteža liječi konzumacijom kontracepcijskih pilula, a postoji još nekoliko načina kako hormone vratiti u normalu.

Prije svega, važna je balansirana prehrana, smanjen unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata, zatim održavanje kilaže te redovita tjelovježba, smanjenje stresa, kao i konzumacija hrane koja nije špricana pesticidima. Osim toga, pomoći može i maca prah koji sadrži brojne hranjive tvari i ima ljekovita svojstva.

U raznim periodima života mijenja se razina hormona kod žena i muškaraca. Spolni hormoni mogu bitno utjecati i na kvalitetu život, a u tom je slučaju važno potražiti pomoć liječnika kako bi se dobila odgovarajuća terapija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar