Pozitivna priča dolazi s otoka Brača. Jedna od najmodernijih europskih tvornica za preradu ribe, s velikim proizvodnim kapacitetima, Sardina Postira proslavila je svoj 110. rođendan. A osim što nosi gospodarski razvoj otoka, ključ uspjeha jest i zapošljavanje lokalnog stanovništva.
Kroz tvornicu je dosad prošlo mnogo generacija. Ivanu je otac u tvornici radio 41 godinu, on je Sardini vjeran već njih 38.
“Došlo je dosta i mladih, radne snage, bit će ih možda 30-ak ako ne i više. Polako se svi upuštaju u posao jer mladi ne odlaze, ostaju familije na otoku i to je dobro za otok”, kaže Ivan Glavinić, radnik u tvornici.
Život na otoku nije lak. Bračani zato još više cijene sigurno radno mjesto.
“Za Postira i za Brač znači sve jer cijeli Brač radi u Postiri tako da je bolje, ono, puno bolje nego što je bilo prije”, kaže Robert Vlahović, radnik u tvornici.
Osim Roberta i Ivana, u tvornici radi nešto više od 320 ljudi. Uz tvornicu, Sardina ima i vlastita uzgajališta ribe. Posebna pažnja posvećuje se kvaliteti proizvoda.
“Sve konzerve imaju svoju određenu težinu, znači, mora se paziti i vaganje i konrole koje vršimo mi, laboratorijska kontrola, znači cijeli proces je pod kontrolom”, kaže Ivana Jakšić, tehnolog u proizvodnji.
Za sve to potrebno je iskustvo koje se stječe napornim radom. Zaposlenici se rada ne boje. A da u Sardini misle ozbiljno svjedoči i njihov porast plasmana proizvoda na strano tržište.
Čak 80% ribe koju ulovi sedam brodova bračke Sardine, sav tunj i dagnje koje uzgoje, završava u inozemstvu. Svakim danom dobivaju se nove narudžbe, otvaraju se nova tržišta.
Više pogledajte u prilogu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.