Cijene pekarskih proizvoda rast će, potvrđuju u Žitozajednici i dodaju da će povećanje ovisiti o pojedinačnoj procjeni svakog proizvođača.
Hrvati na godinu prosječno pojedu 62 kilograma kruha pa smo među europskim rekorderima prema potrošnji pekarskih proizvoda. Stoga je najava novih poskupljenja nije najbolje sjela građanima, no nemaju svi u planu dizati cijene.
“Nemamo nikakve potrebe za povećanjem cijena. Brašno je otišlo od korone i rata u Ukrajini u nebesa, ali tri puta je sada pala cijena i došli smo do prihvatljive cijene. Sada je borba da ne opteretimo proizvod, a da povećamo netoplaće radnicima i da ostanu u Hrvatskoj”, rekao je Dejan Zrinski, vlasnik pekarnice u Koprivnici za HRT.
Cijene pšenice i kukuruza na tržištu pale su i do 50 posto, no pekari se žale na cijenu rada, transporta, pa i struje. Problem je i nerentabilna proizvodnja.
“Pšenice imamo duplo više od potreba, a ne prerađujemo je u proizvode dodane vrijednosti koji bi donijeli nova radna mjesta. Mi smo definitivno puno izgubili i vidimo poziciju Hrvatske kao bazena jeftine sirovine i uvoza finalnih proizvoda”, rekla je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.
Čak 30 posto pekarskih proizvoda dolazi iz uvoza i nekoć profitabilnu industriju polako preuzimaju stranci. “Svaki će poduzetnik donijeti odluku o profitnoj marži, industrija je konkurentna ima velik broj igrača, dolazi do okrupnjavanja i složeni su uvjeti kako napraviti cijene da zadovolje kupce”, ustvrdila je Zvjezdana Blažić, konzultantica u prehrambenoj industriji.
Cijene kruha već su porasle od 10 do 15 posto i nema razloga za novo poskupljenje, upozorava i resorni ministar. “Rekao sam nema razloga i nikakvog opravdanog razloga za dizanje cijena jer je došlo do pojeftinjenja većeg broja proizvoda”, istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
Dodajmo kako je Hrvatska među pet europskih zemalja u kojima je kruh najviše poskupio.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!