Cijeli život pogrešno radite pire krumpir. Ovo je savjet profesionalnog kuhara, isprobajte ga

author
N1 Hrvatska
12. ožu. 2025. 15:20
Pire krumpir, jelo, hrana
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Kada je krumpir u pitanju, pire je uvijek odličan izbor – posebno tijekom hladnih mjeseci. Topao, kremast i ukusan, savršeno se slaže s raznim jelima. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krumpir-pire može lako ostati pun grudica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.

Prema kuharima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji jamči savršen krumpir-pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuhajte krumpir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuhar iz Fallowa podijelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umjesto da krumpire kuha u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju, piše Zadovoljna.rs.

"Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krumpire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. "Zagrijani maslac i mlijeko dodajte postupno kako biste dobili savršenu teksturu.“





@roe_restaurant How to make the ultimate mashed potatoes… like a chef! 👩‍🍳 #mashedpotato #chefskills #cheftipsandtricks ♬ apart of me - Takayoshi









Kako se pravi najbolji krumpir-pire?


Ako ipak ostajete pri svojoj provjerenoj metodi kuhanja krumpira, evo na što trebate obratiti pažnju.

1. Odaberite pravi krumpir


Nije svaki krumpir idealan za pire. Škrobni krumpiri su najbolji jer visok sadržaj škroba daje pireu kremastu teksturu.

2. Ne presoliti vodu pri kuhanju


Profesionalci preporučuju da krumpir kuhate u nezasoljenoj vodi. Na taj način krumpir će upiti vlagu, ali neće postati preslan.

3. Kuhajte krumpir s korom


Ako imate vremena, kuhajte krumpir s korom – to pomaže zadržati vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji.

4. Krumpir kuhajte ravnomjerno


Krumpir treba narezati na jednake komade kako bi se ravnomjerno skuhao.

5. Koristite pravu tehniku pasiranja


Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krumpir dok je još vruć.

6. Dodavanje masnoće


Krumpir "voli“ masnoću. Profesionalni kuhari preporučuju korištenje kvalitetnog maslaca i toplog mlijeka. Dodajte ih polako i postupno kako biste dobili željenu teksturu.

7. Mlijeko treba biti toplo


Nikada ne dodavajte hladno mlijeko u pire. Zagrijte ga prije nego što ga dodate krumpiru. T

8. Začini


Dodajte malo muškatnog oraščića te sol i papar po ukusu. Ovi začini mogu podići okus pirea na višu razinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama