Visoke ljetne temperature i sparina nikako ne idu uz težak i masni ručak. U ljetnom periodu lako možemo osjetiti veliku težinu u trbuhu nakon hrane. To je jedan od razloga zašto se u toplim mjesecima više konzumiraju riblja jela i više povrća. Osim što ih je zdravo jesti, lagana su i uz takvu hranu možemo lakše obavljati svakodnevne aktivnosti.
Ljeti je zbog pojačanog znojenja i visokih temperatura poželjno jesti više voća i povrća koji su bogati vitaminima, ali i tekućinom. Nikako ne smijemo zaboraviti niti na konzumaciju dovoljne količine vode kako ne bismo dehidrirali. Da biste sve to ispunili, idealna opcija je lagani ljetni ručak pun vitamina koji se lako i brzo priprema.
Recepti za lagani ljetni ručak
Ako ste u potrazi za idejama za lagani ljetni ručak, u nastavku donosimo par recepata koje ćete brzo i lako pripremiti.
1. Hladna salata od tune s povrćem
Potrebni sastojci:
– dvije konzerve tune u komadima ili filetima (cca 150g) – tri rajčice
– dvije paprike
– dva krastavca
– mladi luk
– malo češnjaka
– dvije kocke feta sira
– mješavina začina po želji
– maslinovo ulje
– pola konzerve slanutka
– pola konzerve slatkog kukuruza
– pola konzerve leće
Priprema:
Za pripremu ovog ljetnog laganog ručka trebate samo pomiješati sve navedene sastojke. Prije miješanja operite povrće i narežite na sitne kockice. Iz konzerve slanutka, leće i kukuruza nemojte dodavati vodu već samo namirnice. Na kraju začinite sokom limuna, maslinovim uljem i začinima po želji.
2. Salata s tunom i tjesteninom
Potrebni sastojci:
– dvije konzerve tuna fileta
– četiri rajčice
– tri paprike
– tri krastavca
– pet žlica majoneze – čaša jogurta
– feta sir
– malo maslinovog ulja
– začini po želji
– 500 grama tjestenine
Priprema:
Ako želite da vas ručak više zasiti, u salatu od tune možete skuhati tjesteninu te sve skupa pomiješati. Povrće operite i narežite na kockice dok kuhate tjesteninu. Tjesteninu nemojte prekuhati kako bi bolje odgovarala uz umake. Kad se tjestenina malo ohladi, u nju dodajte majonezu, jogurt, tunu i sve druge sastojke pa dobro promiješajte.
Ovaj lagani ljetni ručak držite u hladnjaku za još bolji okus.
3. Lagani ljetni wok
Potrebni sastojci:
– tri rajčice
– dvije paprike
– tri mrkve
– pola glavice zelja
– dva režnja češnjaka
– tikvica
– pola patlidžana
– konzerva klica od graha
– crvena paprika u prahu – začini – malo kurkume, origano, sol, papar, đumbir
– stakleni ili obični rezanci
– malo maslinova ulja
Priprema:
Povrće operite i narežite na tanke trakice sve osim rajčice, rajčicu možete smiksati u blenderu da dobijete umak. Povrće stavite na laganu vatru s malo maslinova ulja tako da prvo stavite češnjak, pa mrkvu i patlidžan, a onda dodajete papriku, tikvicu i zelje. Za to vrijeme stavite kuhati tjesteninu. U povrće dodajte sos od svježe rajčice sa začinima i na par sekundi stavite klice. Sve skupa neka se priprema maksimalno 10 minuta. Povrće pomiješajte s tjesteninom i to je to – vaš lagani ljetni ručak je gotov.
4. Povrtna krem juha
Ako želite jelo na žlicu kao lagani ljetni ručak, nemojte propustiti ovu povrtnu ljetnu juhu.
Potrebni sastojci:
– brokula
– tikvica
– dvije mrkve
– krumpir
– malo celera
– češnjak
– malo mladog luka
– maslinovo ulje
– voda
– začini
– čaša kiselog vrhnja
Priprema:
Povrće očistite i narežite. Na malo ulja stavite češnjak pa kada se počne kristalizirati dodajte mrkvu, celer i krumpir te malo vode. Kada krene ključati dodajte začine po želji i još vode da pokrije sve povrće. Dodajte brokulu i tikvicu pa kuhajte još 10ak minuta. Kada je sve gotovo dok je vruće usitnite štapnim mikserom, po potrebi dodajte još vode, a onda i kiselo vrhnje. Kada ste dodali vrhnje stavite juhu još kratko na vatru i tako ćete dobiti ukusnu krem juhu, idealno ljetno lagano jelo.
5. Bulgur s povrćem i gljivama
Potrebni sastojci:
– 15grama šampinjona
– glavica luka
– tikvica
– 250 grama bulgura
– tri rajčice
– pola konzerve kukuruza
– pola konzerve leće
– maslinovo ulje
– začini
Priprema:
Gljive očistite i narežite na manje komadiće, povrće operite i narežite. Na malo ulja stavite luk i začine, a kada se kristalizira dodajte tikvice pa malo vode. Ostavite da se pirja par minuta pa u to dodajte gljive. Kuhajte još oko pet minuta. U povrće dodajte bulgur, oko pola litre vode i kuhajte još 20-ak minuta. Kad se malo ohladi dodajte leću, kukuruz, rajčice i začine po želji. Pomiješajte i to je to – dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!