Medenjaci: Tri slasna recepta za jednostavnu, a vrlo ukusnu poslasticu

Cooking 30. ožu 202315:38 0 komentara
keksi, čokoladni medenjaci, medenjaci, kolačići, desert-768x512
Foto: Shutterstock / ilustracija

Osim klasičnih sastojaka, u medenjake se mogu dodavati i orašasti plodovi, a mogu biti i bez običnog brašna.

Medenjaci su slastice s korijenima u tradicionalnoj europskoj kuhinji, a danas se mogu naći u različitim varijantama diljem svijeta. Obično se prave od meda, brašna, šećera i začina poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića.

Osim što su ukusni, medenjaci imaju i zdravstvene prednosti zbog svog glavnog sastojka, meda. Med ima dokazana ljekovita svojstva koja se koriste u tradicionalnoj medicini već tisućama godina. Bogat je antioksidansima, što znači da štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja stanica.

Osim toga, med ima i protuupalna svojstva, što znači da može pomoći u ublažavanju upala u tijelu.

Zašto je dobar med?

Konkretno, med može imati sljedeće zdravstvene prednosti:

1. Pomaže u liječenju kašlja i prehlade

Med je prirodni antibakterijski i antivirusni lijek koji može pomoći u ublažavanju kašlja i prehlade. Također pomaže u smirivanju upaljenog grla.

2. Jača imunološki sustav

Med sadrži prirodne antioksidanse i antibakterijske tvari koje pomažu u jačanju imunološkog sustava. To može pomoći u zaštiti tijela od raznih bolesti i infekcija.

3. Poboljšava probavu

Med ima antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv loših bakterija u probavnom sustavu. Također može pomoći u ublažavanju želučanih problema poput nadutosti i probavnih smetnji.

4. Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

Iako med sadrži prirodne šećere, ima nizak glikemijski indeks i može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. To je posebno korisno za osobe koje pate od dijabetesa.

Važno je napomenuti da medenjaci nisu uvijek zdrava opcija, pogotovo ako sadrže velike količine šećera i masnoća. Međutim, ako se koristi kvalitetan med i pravi recept, medenjaci mogu biti ukusna i relativno zdrava slastica koja donosi neke od zdravstvenih prednosti meda.

Najbolji recepti za medenjake

U nastavku donosimo tri recepta za medenjake koji će biti po svačijem ukusu.

Tradicionalni medenjaci

Sastojci:

– 250 g meda

– 250 g šećera

– 250 g maslaca

– 2 jaja

– 2 žličice cimeta

– 1 žličica mljevenog klinčića

– 1 žličica mljevenog đumbira

– 1 žličica sode bikarbone

– 700 g brašna

Postupak:

U zdjeli pomiješajte med, šećer i maslac te zagrijte smjesu na laganoj vatri dok se sastojci ne otope. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, cimet, klinčić, đumbir i sodu bikarbonu. Dodajte smjesu od meda, šećera i maslaca te dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite medenjake u obliku po želji. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.

Medenjaci s orasima

Sastojci:

– 500 g meda

– 200 g šećera

– 200 g oraha

– 1 žlica cimeta

– 1 žlica mljevenog đumbira

– 1 žlica mljevenog klinčića

– 1 prašak za pecivo

– 800 g brašna

Postupak:

Pomiješajte med, šećer, cimet, đumbir i klinčić te sve zagrijte na laganoj vatri dok se sastojci ne otope. Ostavite smjesu da se ohladi te u drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

Dodajte joj smjesu od meda i začina te sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte orahe i sve sjedinite. Tijesto razvaljajte i izrežite ga u medenjake u obliku po želji. Pecite ih na 180 stupnjeva 10-15 minuta.

Bezglutenski medenjaci

Sastojci:

– 350 gr brašna bez glutena

– 100 gr maslaca-margarina

– 4 žlice šećera

– 1 jaje

– 1/2 praška za pecivo

– naribana korica naranče

– 3 žlice meda

– pola žličice cimeta

– par žlica mlake vode (po potrebi)

Postupak:

U zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, smeđi šećer, cimet, đumbir, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte maslac i jaje, te sve izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Tijesto oblikujte u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini debljine oko 5 mm. Izrežite medenjake u željenim oblicima i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.

Pecite medenjake u zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade prije posluživanja. U slast!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!