Sernik, pečeni kolač od sira poznat kao tradicionalni poljski kolač, jedna je od omiljenih poslastica u zemlji. Njegova bogata povijest seže stoljećima u prošlost, a ovaj se kolač često priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja.
U Poljskoj se sernik često povezuje s proslavama, praznicima i svečanim večerama. Zbog svoje popularnosti svaka obitelj ima svoju verziju koja se prenosi s koljena na koljeno, a voljet ćete je više od klasičnog kolača od sira, odnosno cheesecakea.
Tradicionalni poljski sernik radi se od svježeg sira, a često se dodaju jaja, šećer i vanilija. U Poljskoj se često peče u obliku kolača i može imati razne dodatke, poput suhog voća, čokolade ili voćnih preljeva, prenosi Zadovoljna.rs.
Sastojci:
500 g svježeg sira (po mogućnosti kiselog ili mladog)
3 jaja
100-150 g šećera (po ukusu)
1 žličica vanilin šećera ili vanilije
200 g mljevenog keksa (za koru po želji)
100 g otopljenog maslaca (za koru, po želji)
Prstohvat soli
Limunova korica (po želji)
Priprema kore
Ako želite staviti koricu, izmrvljeni keks pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u podmazan kalup i dobro utisnite.
Priprema nadjeva
U većoj zdjeli vilicom izgnječite svježi sir ili ga kratko procedite mikserom dok ne postane kremast. Dodajte jaja, šećer, vaniliju, prstohvat soli i koricu limuna (ako koristite). Sve dobro promiješajte.
Kremu sipati preko kore ili jednostavno staviti u podmazan kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, odnosno dok sernik ne porumeni i ne postane čvrst.
Nakon pečenja sernik ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.
Sernik se može poslužiti sam ili uz dodatke poput voća, šlaga ili preljeva od čokolade. Ova ukusna torta savršena je za svaku priliku, bilo da se radi o proslavi ili jednostavnom večernjem obroku.
Uživajte u sočnoj torti!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare