Rižoto je idealno jelo za tople mjesece kada ste gladni, a treba vam nešto lagano i jednostavno. Ako mu dodate svježe šparoge, imate i nutritivno bogat obrok.
Osim hladnih salata, brzo i jednostavno jelo u danima kada vam se ne stoji satima ispred štednjaka jest rižoto. Odlično se slaže s najrazličitijim namirnicama, a posebice s povrćem poput aromatičnih šparoga.
Šparoge pripadaju obitelji ljiljana te nisu samo zelene boje, već se mogu naći i bijele te ljubičaste. Iako rastu u proljeće, gotovo uvijek ih možemo pronaći u trgovinama, a odlične su u mnogim jelima – jajima, juhama, salatama i rižotima. Pune su pune esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa, a osim toga su i niskokalorične pa su savršene za one koji žele smršavjeti – 90 grama šparoga sadrži samo 20 kalorija!
1. Poboljšavaju probavu
Šparoge sadrže puno vlakana koje su važne za zdravlje crijeva i probavnog sustava. Posebno su bogate netopivim vlaknima, koja povećavaju masu stolice i podržavaju redovito pražnjenje crijeva. Također sadrže malu količinu topivih vlakana, koja se otapaju u vodi i stvaraju tvar sličnu gelu u probavnom traktu, što olakšava pražnjenje.
2. Snižavaju krvni tlak
Istraživanja pokazuju da je povećanje unosa kalija uz smanjenje unosa soli učinkovit način za snižavanje visokog krvnog tlaka. Kalij snižava krvni tlak na dva načina: opuštanjem stijenki krvnih žila i izbacivanjem viška soli putem urina. a šparoge su itekako bogate kalijem. Kalij snižava krvni tlak na dva načina: opuštanjem stijenki krvnih žila i izbacivanjem viška soli putem urina.
3. Odlične za trudnice
Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, također poznate kao vitamin B9. On pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i proizvodnji DNK za zdrav rast i razvoj djeteta pa bi trudnice redovito trebale konzumirati šparoge. Ipak, dobro je uvijek savjetovati se s liječnikom.
Čiste bubrege i urinarni trakt
Ovo povrće je odličan diuretik, odnosno potiču izlučivanje viška tekućine iz organizma, smanjuju natečenost i snižavanju krvni tlak. Osim toga, sprječavaju infekcije u urinarnom traktu i čiste bubrege od toksina zahvaljujući antioksidansu glutationu.
Recept: Rižoto od šparoga
Sastojci:
– 250 g riže okruglog zrna (riža za rižoto)
– 50 g luka
– 1 svežanj šparoga (oko 150 g)
– 2 češnja češnjaka
– 50 g maslaca
– 400 ml povrtnog temeljca
– 30 ml bijelog vina
– sol, papar, timijan
– maslinovo ulje
– parmezan
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk i češnjak, dodajte im rižu i miješajte dok se ne zagrije i malo poprži. Zalijte je bijelim vinom i pustite da ono ispari te rižu potom zalijte temeljcem, začinite i kuhajte uz redovito miješanje. Kad je riža al dente, dodajte narezane šparoge te ih miješajte s rižom dok ne omekane. Ako je potrebno dodajte još temeljca.
Kad su šparoge i riža gotovi, maknite ih s vatre i dodajte im kockice maslaca. Energično miješajte dok se maslac ne otopi i rižoto postane kremast. Servirajte s parmezanom. Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!