Je li zdravije kiselo mlijeko ili jogurt? Dr. Perišić otkriva istinu o mliječnim proizvodima.
Kiselo mlijeko je još od davnina bila jedna od osnovnih namirnica u prehrani na prostorima Balkana. Ranije se vjerovalo da je u pitanju pokvareno mlijeko, ali ispostavilo se da je izuzetno zdravo. Kiselo mlijeko je hrana bogata kalcijem, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali u njemu dominira i kompleks vitamina B.
Ipak, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mlijeka jesu prirodni probiotici. Je li točno da doprinosi dugovječnosti, je li bolje od jogurta ili ne, otkrio je gastroenterolog dr. Vojislav Perišić koji je objasnio tko treba piti jogurt, a tko konzumirati kiselo mlijeko.
“Kiselo mlijeko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt, ali kiselo mlijeko sadrži dosta laktoze i kod ljudi regulira samo njen deficit. Ja namjerno preporučujem ove današnje “moderne” jogurte, na čijim ambalažama piše dva posto laktoze, jer kiselo mlijeko sadrži pet posto. Ono samo po sebi utječe na veću probavljivost. Savjetuje se djeci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mlijeko doprinosi poboljšanju zdravlja. Također, dobro je i za crijevne infekcije. Ako je gastroenteritis teži – jogurt da, kiselo mlijeko ne, a ako je blaži, kiselo mlijeko da, zbog veće populacije probiotske bakterije”, rekao je dr. Perišić i objasnio kako da znamo da kiselo mlijeko ne trebamo konzumirati, piše Nova.rs.
“Ako uzmemo dva obroka s kiselim mlijekom koje ima dosta laktoze, nakon drugog obroka, bit ćete naduti. Onda možete prijeći na jogurt s malo laktoze, onaj koji ima dva posto. Nije smanjen naš kapacitet varenja laktoze u toj mjeri da mi to ne možemo da prevarimo. Kiselo mlijeko sadrži proteine koji utječu na mišićnu snagu, ali ne kapitalno. Utječemo na mišićnu snagu, volju, raspoloženje, živčani sustav, aktivnost. Mi znamo da tri organske kiseline u debelom crijevu mogu utjecati na mozak. Jedna je loša i utječe na brzinu starenja živčanih stanica. Zato s mlijekom treba biti oprezan, pa je zgodnije piti kozje mlijeko”, rekao je profesor.
Postoje mnogobrojni podaci koji govore da je kiselo mlijeko ključno za dugovječnost, a dr. Perišić ih je potvrdio.
“Bakterija Lactobacillus bulgaricus utječe na spremnost u obrani od infekcija. Kad vidim u proizvodu da nema toga, doviđenja. To nije to. Sve treba čitati i znati. Kad uzimamo komercijalni preparat probiotskih bakterija, imamo bolju stolicu, nevezano za mlijeko. Kiselo mlijeko je dobro za opstipaciju“, objasnio je dr. Perišić, a prenosi Nova.rs.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!