HAZU izabrao 38 novih članova

Kultura 16. svi 202421:23 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izabrala je u četvrtak na izbornoj skupštini novih 38 članova u tri kategorije, odnosno sve kandidate koje su razredi predložili osim povjesničara Stanka Andrića.

Stanko Andrić, književnik i povjesničar društvene, crkvene i kulturne povijesti Slavonije, Baranje i Srijema, dugogodišnji predstojnik slavonsko-brodske podružnice Hrvatskog instituta za povijest dobio je 40 glasova od 90 nazočnih članova HAZU, što nije bilo dostatno za natpolovičan broj glasova.

Prethodno, Josip Pečarić se usprotivio njegovu izboru, optužujući Andrića da je bio protiv prijedloga da se Hrvatski institut za povijest nazove imenom Franje Tuđmana.

Odgovorio mu je Stjepan Ćosić da pedagoške primjedbe razredu za društvene znanosti nisu utemeljene te da Andrić nije napadao Tuđmana nego izrazio mišljenje kako nije prikladno da se znanstveni instituti nazivaju po političkim osobama, što je i objavio u svom članku, i što je, uostalom, i podržao Upravni odbor tog Instituta.

Izabrani redovni i dopisni članovi te članovi suradnici

Izabrano je 17 od 18 predloženih redovitih članova, svih šest dopisnih članova kao i svih 15 članova suradnika HAZU-a.

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova HAZU za redovite članove izabrani su Robert Matijašić, Jasna Čapo, Nevenka Čavlek i Igor Mikecin u Razredu za društvene znanosti; Nikola Basarić i Hrvoje Buljan u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti; Marijan Herak u Razredu za prirodne znanosti te Helena Sablić Tomić, Miro Gavran i Dražen Katunarić u Razredu za književnost.

U Razredu za likovne umjetnosti izabrana je Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Srećko Bradić, Olja Jelaska i Krešimir Seletković te u Razredu za tehničke znanosti Stanislav Kurajica, Jurica Sorić i Zvonimir Šipuš.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani Sunčica Čanić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Csaba Győrgy Kiss iz Mađarske u Razredu za književnost, Francisco Javier Juez Gálvez iz Španjolske u Razredu za filološke znanosti, Danica Kragić Jensfelt iz Švedske u Razredu za tehničke znanosti, Dimitri Krainc iz SAD-a u Razredu za medicinske znanosti te Katarina Livljanić iz Švicarske u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike izabrani su Lovro Kunčević, Vladimir Arčabić i Igor Borzić u Razredu za društvene znanosti; Igor Halasz u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti; Melita Peharda Uljević, Danijel Belušić i Nikica Šprem u Razredu za prirodne znanosti te Alan Ivković u Razredu za medicinske znanosti.

Među 136 redovitih članova 19 žena

Također za članove suradnike izabrani su u Razredu za filološke znanosti Ivan Andrijanić i Kristina Štrkalj Despot; u Razredu za književnost Suzana Coha i Mario Kolar; u Razredu za likovne umjetnosti Davor Bruketa i Ivana Franke te u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Ivan Josip Skender.

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti ta ustanova može imati najviše 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, kao i 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika, odnosno ukupno 327 članova, od toga 57 žena.

Među 136 redovitih članova je 19 žena, što je dosad najveći broj akademkinja. Nakon posljednjih izbora održanih 2022. bilo ih je 17.

Predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt čestitao je novim članovima i zahvalio svima koji se pomogli u postupku te kazao da je to važan trenutak za HAZU.

Dodao je da će im to pomoći uhvatiti se u koštac sa zadacima, poput obnove osam zgrada oštećenih u potresu, i Akademijine edicije Hrvatske i Europa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!