Gout de France: I chefovi iz RH slave francusku gastronomiju

Lifestyle 21. ožu 201614:46 > 14:52
AFP

Od Hrvatske preko Poljske i sve do Indije i Pakistana te SAD-a, oko 1700 kuhara sudjeluje u ponedjeljak u 150 zemalja i na pet kontinenata u pripremanju francuske večere u okviru ovogodišnjeg izdanja događanja Gout de France u organizaciji francuske diplomacije i slavnog chefa Alaina Ducassea.

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja odlučeno je da će se to događanje ponavljati svake godine na prvi dan proljeća 21. ožujka diljem svijeta kako bi se slavila francuska gastronomija i njezine vrijednosti. Francuski ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Laurent Fabius i ‘chef’ Alain Ducasse predstavili su manifestaciju 28. siječnja i najavili angažman francuske diplomatske mreže, s oko 150 veleposlanika diljem svijeta koji će organizirati večeru “a la francaise”.

Jelovnik nije određen i cijene su slobodne, ali predloženi obrok mora biti počast francuskim receptima i sastojati se od aperitiva i canapea, predjela, barem jednog glavnog jela, izbora sireva i kolača, a sve servirano uz francuska vina i šampanjce. Ove godine sudjeluje devet hrvatskih restorana – bistroa, suvremenih restorana i restorana vrhunske gastronomije iz raznih regija.

Uz tri zagrebačka restorana tu su i restorani iz Osijeka, Malog Lošinja, Marije Bistrice, Mačkovca kod Čakovca, Cavtata i Dubrovnika. Na jelovnicima hrvatskih restorana tako će se naći brojne francuske delicije, uključujući bijele šparoge s prepeličjim jajem i potočarkom, janjeći file s emulzijom od koprive i pireom od cvjetače, foie gras, coulis od kruške s krokantima od badema i timijanom, prženi žablji kraci i rolada od zeca. Među desertima su poširane kruške s narančom i orasima, sorbet od rabarbare, mousse od đumbira i limete te guanaja grand cru čokoladni tart. Od sireva, na pladnjevima će se naći beaufort, gruyere, brie s jagodama i medom i camembert.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.