Jeste li se ikada zapitali zašto dobijete i komad peršina na hrani? Osim što kuhari to koriste za dekoraciju i doprinosu okusu jela, postoji još jedan, jako važan razlog za to.
Iako većina ljudi ostavi peršin na tanjuru, jer to smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršin osvježava dah i neutralizira neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela. Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima diljem svijeta.
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin. Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru.
Naravno, treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku je poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka pa pospe po jelu koje je već na tanjuru.
Zašto je peršin dobar za svježi dah?
U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin, pišu 24 sata.
Još neke prednosti ove biljke:
djeluje kao antioksidans
pomaže da koža izgleda mlađe
pročišćava tijelo od toksina
otapa višak masnoća u tijelu
čisti bubrege
djeluje protuupalno
jača imunitet
prepun je vitamina C
sadrži mnoge minerale