Bez obzira koju vrstu šunke kupujete za Uskrs i kako na koji način pripremate ovu delikatesu, vjerojatno ćete vam ostati viška mesa. Sa šunkom možete napraviti i niz maštovitih jela. Evo prijedloga!
1. Ispržite jaja na kajganu s komadićima kuhane šunke.
2. Napravite hladnu salatu od sjeckanog povrća i voća. Odlično će vam odgovarati kombinacija luka, kruški, kuhanih jaja i šunke.
3. Ispecite palačinke, napunite ih sirom i šunkom pa ispohajte kao što biste to učinili s bečkim šniclom.
4. Manje kalorična varijanta: palačinke nemojte pohati, a umjesto sira odaberite svježu salatu, na primjer – matovilac.
5. Skuhajte gusto varivo od graha.
6. Upotrijebite za pripremu umaka bolognese.
7. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom, povrćem, sirom, svježim jajima i vrhnjem pa zapecite u pećnici i poslužite uz hrskavu zelenu salatu.
8. Napunite pileća prsa šunkom, sirom i začinima, zarolajte u oblik valjka pa skuhajte u vodenoj kupelji ili ispecite na tavici.
9. Zapecite komadiće šunke s krumpirom i začinskim biljem u pećnici.
10. Ispecite slane muffine s dodatkom šunke.