Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali zaista postoje hranjive tvari koje potiču metabolizam, lučenje masnoće te eliminaciju toksina koji onemogućuju da se riješite viška kilograma.
Da bi bile korisne, ove namirnice moraju postati dio svakodnevnog jelovnika i ne mogu same po sebi poništiti negativne posljedice prekomjernog konzumiranja pržene, premasne i preslatke hrane te rafiniranih proizvoda kao što je, primjerice, bijeli šećer koji utječe na razinu željeza u krvi.
Orašasti plodovi
Bez obzira na to koji su vam najdraži, orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci….) pomažu izgradnju mišića i smanjuju osjećaj gladi. Brazilski oraščići, primjerice, vežu na sebe toksine koji bi se inače nakupljali u masnim stanicama, osobito u žena, pa na taj način sprječavaju nastanak celulita.
Maslac od kikirikija
Maslac od kikirikija energetski je vrlo bogata namirnica koja sadrži visok udio masnoća, prije svega nezasićenih, i čak 25 posto bjelančevina. Konzumacijom ovog maslaca podiže se razina testosterona, izgradnja mišića i topljenje masnih naslaga.
Zeleni čaj
Zeleni čaj oživljava cijeli organizam zbog prisutnosti kofeina i tanina. Zbog toga je idealan prirodni lijek za pospanost i umor, te pomaže energetski oporavak i poboljšava cirkulaciju krvi. Osim što je koristan u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesti, novo istraživanje sugerira da pijenje zelenog čaja pomaže i u mršavljenju. Istraživači su otkrili da su muškarci koji su pili kombinaciju kofeina i zelenog čaja izgubili više kalorija od onih koji su konzumirali samo kofein ili placebo. Osim toga, znanstveno je dokazano da konzumacija zelenog čaja smanjuje ukupni kolesterol i povećava HDL (dobri) kolesterol. Zeleni čaj učinkovit je u oslobađanju nakupljenih toksina, u liječenju glavobolje i umora uzrokovanog prekomjernom konzumacijom alkohola i nedostatka sna.
Čili
Čili, crvena i ljuta paprika i feferoni… sadrže kapsaicin, koji potiče metabolizam, djeluje protuupalno, odlična je prevencija artritisa, sprječava bol, poboljšava probavu te potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava i jača imunosni sustav.
Grejp
Dr. Ken Fujioka s klinike Scripps u San Diegu testirao je stotinu muškaraca i žena koji su bili na grejp-dijeti. Otkrio je da su oni koji su nakon svakog obroka pojeli barem pola grejpa u prosjeku izgubili 1,6 kilograma tjedno, a oni koji su tri puta dnevno konzumirali čašu soka od grejpa izgubili su oko 1,3 kilograma tjedno. Tajna je jednostavna – grejp ima nizak glikemijski indeks i snižava razinu inzulina u krvi, što stimulira sagorijevanje masnoća.
#related-news_0
Grah i mahunarke izgrađuju mišiće, pomažu sagorijevanje masti i reguliraju probavu. Stručnjaci kažu da bismo trebali jesti približno isti omjer biljnih i životinjskih bjelančevina. Na žalost, u prehrani mnogih ljudi još uvijek je previše životinjskih bjelančevina, koje bi trebalo zamijeniti grahoricama jer su najbolji izvori biljnih proteina.
Sirutka
Istraživanja su pokazala da je sirutka – koja nastaje prilikom obrade mlijeka u sir – vrhunski mliječni proizvod jer sadrži malo masnoće, puno minerala i vitamina i obilje esencijalnih aminokiselina, koje sami ne možemo proizvesti, nego ih moramo svakodnevno unositi pravilnom prehranom. Bjelančevine su nužne za rast svih tjelesnih tkiva, za funkcioniranje obrambenog sustava i sastavni su dio nekih enzima i hormona. Ukratko, nužne su za funkcioniranje cijelog organizma, a sirutka je njihov izvrstan izvor.
Avokado
Sve masti koja se nalaze u avokadu zapravo su vrlo korisne za naše zdravlje. Riječ je o mononezasićenim mastima, koje savršeno štite od kardiovaskularnih bolesti. Osim masti, ovo voće sadrži puno vlakana, čak 30 posto više od minimalno preporučenog dnevnog unosa, što će svakako pomoći u snižavanju kolesterola.
#related-news_0
Losos
Losos sadrži omega 3 masne kiseline, koje sprječavaju razvoj bolesti srca i smanjuju razinu kolesterola. Osim toga, bogat je proteinima, vitaminima A i D, te kalijem, željezom i selenom, što sve zajedno pozitivno utječe na poboljšanje općeg stanja organizma te djeluje protiv depresije i potištenosti.
Cimet
Cimet je prirodno sredstvo za uspostavljanje ravnoteže šećera u krvi i gubitak tjelesne težine. Već čajna žličica ili dvije cimeta dnevno može značajno smanjiti razinu šećera u krvi. To, naravno, znači i manje inzulina, koji potiče skladištenje viška energije iz glukoze u obliku masnog tkiva. Budući da cimet usporava pražnjenje želuca, razina šećera u krvi raste sporije, što znači da dulje zadržavamo osjećaj sitosti, piše Slobodna Dalmacija.