Za većinu kuhara koji kuhaju zdravu hranu, maslinovo ulje je ekvivalent crnim tajicama u garderobi . Brojna istraživanja otkrila su da dodavanje maslinovog ulja prehrani pomaže u prevenciji bolesti srca, niskog krvnog tlaka i rizika od Alzheimerove bolesti, prenosi Yahoo Health.
Ali u zadnje vrijeme se raspravlja o tome uzrokuje li kuhanje na visokim temperaturama da maslinovo ulje od poželjne namirnice postane nepoželjna zbog izmjene sastava.
Trebate li ga onda nastaviti stavljati u salatu ili trebate pronaći novo ulje?
Dobra je strana što maslinovo ulje ima veliki udio antioksidansa. Loša je strana da što je ulje manje rafinirano, što je slučaj kod maslinovog ulja, to je manja točka i temepratura pri kojoj se dimi pa vam tako može zadimiti cijelu kuhinju.
Kada se to dogodi s maslinovim uljem, antiioksidansi i svi zdravi sastojci iz ulja se počnu raspadati, objašanjava Felicia D. Stoler, liječnica klinčke prehrane i registriranih dijetetičara u Red Banku u New Jerseyu.
Unatoč logici, mnoga istraživanja o maslinovom ulju pokazala su da je zapravo vrlo otporno na oksidaciju i da ostaje stabilno. Zadržava svoja hranjiva svojstva čak i kad je prženo na viskom temperaturama dugo vremena.
Masilnovo ulje je u redu za kuhanje, iako nutricionisti preporučuju da onda kuhate na srednjoj vatri, ali da bacite maslinovo ulje i sve što se u njemu kuhalo ili pržilo ako bude previše dima.
Ako želite biti oprezniji, koristite kokosovo ulje koje sadrži zdrave masnoće i ne dimi se tako brzo kada ga koristite tako da možete na njemu pržiti što poželite.