Pogreške u skladištenju hrane mogu imati velike posljedice. U najgorem slučaju, mogli biste završiti s bakterijskom infekcijom ili slučajem trovanja hranom. U najboljem slučaju, nepotrebno rasipate dragocjene sastojke — i velike novce u trgovini.
Dobra vijest je da imamo više kontrole nego što to mislimo kada je u pitanju sprječavanje ovih problema. Iako imamo dobre namjere kada je u pitanju pravilno skladištenje skupih, kvarljivih sastojaka poput sirovog mesa, često dolazi do zabune, piše Real Simple.
Trebamo li meso držati u ambalaži u kojoj je kupljeno ili ga prebaciti u drugu vrećicu, foliju ili spremnik kako bismo mu produljili trajnost? I koji je najbolji, najsigurniji način za odmrzavanje mesa kada je zamrznuto?
1. Držanje u hladnjaku
Trebate li pohraniti meso u bilo što drugo osim mesarskog papira u kojem se obično kupuje?
Meso bi trebali čuvati čvrsto zamotano kako biste smanjili njegovu izloženost zraku. “Mesarski papir je izvrstan za hladnjak jer je namijenjen za čuvanje mesa nekoliko dana”, kaže mesarka Heather Marold Thomason, i dodaje: “Ako želite zamrznuti meso u mesarskom papiru, stavite čvrsto zamotani papirnati paket u vrećicu za zamrzavanje kako biste smanjili izloženost zraku i vlazi”.
Ambalaža od stiropora u trgovini mješovitom robom je u redu za čuvanje u hladnjaku, ali ako namjeravate zamrznuti svoje meso, preporučujemo da je otvorite i čvršće zamotate u plastičnu foliju ili papir za zamrzavanje, a zatim zatvorite u vrećicu za zamrzavanje.
Ako ste već otvorili meso i iskoristili samo pola, koji je najbolji način da sačuvate ostatak?
Meso uvijek treba biti čvrsto zatvoreno. Plastična folija izvrsna je opcija za ponovno zatvaranje svježeg mesa. “Nikad ne zamrzavajte meso!” kaže Thomason. Njegova tekstura i okus će biti upitna zbog gubitka vlage u ponovljenom smrzavanju i odmrzavanju.
2. Zamrzavanje i odmrzavanje
Kada je najbolje vrijeme za zamrzavanje mesa?
“Uvijek preporučam da meso stavite u zamrzivač dok je još svježe, tako da vam je preostalo još nekoliko ‘upotrijebiti do’ dana. Nikad ne znate kada ćete ga izvaditi, a bilo bi lijepo imati dan ili dva za odmrzavanje i pripremu mesa prije nego se pokvari”, kaže Thomason. Ako ipak želite zamrznuti meso u zadnjem trenutku kako ga ne biste izgubili, stavite naljepnicu na njega da vas podsjeti da ga pripremite čim se odmrzne.
Iskoristite meso u zamrzivaču u roku od nekoliko mjeseci — što je manje vremena zamrznuto, to će bolje zadržati svoju kvalitetu i cjelovitost. Ali općenito govoreći, meso možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana.
Je li odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici u redu?
“Nježno odmrzavanje jedini je način da zaštitite teksturu i kvalitetu mesa od promjene”, kaže Thomason.
Možete li staviti djelomično smrznuti komad mesa u pećnicu?
“Definitivno ne. Neće se ravnomjerno ispeći i najvjerojatnije će uništiti teksturu mesa u procesu”, rekla je.
3. Sigurnost hrane
Kako možete znati je li meso sigurno za jelo?
Prije svega, vjerujte svojim osjetilima. Svježe meso treba čuvati u hladnjaku na 4,4 Celzijevih stupnjeva ili nižoj temperaturi. Obratite pozornost na datume “pakirano” ili “upotrijebiti do” kako biste bili sigurni da koristite meso dok je svježe. Meso treba imati dobru, svijetlu boju, mora biti vlažno i svježe na dodir (ne ljepljivo), i najviše od svega, vjerujte svom nosu – meso koje se kvari često će imati jak miris”, rekla je.
“Preporučamo korištenje svježeg mesa zamotanog u papir unutar tri do četiri dana od kupnje. Ako je meso vakuumirano, upotrijebite ga ili zamrznite unutar dva tjedna od datuma ‘pakiranja'”.
Što prije ispečete meso, bit će svježije i ukusnije. No, ako ne stignete nešto pripremiti na vrijeme, dobro ga zamotajte i zamrznite za kasnije, a onda lagano odmrznite.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!