Oglas

najveći neprijatelj

Čišćenje aparata za kavu od kamenca: Imamo detaljni vodič, na par stvari morate itekako paziti

author
N1 Info
25. stu. 2025. 22:18
Aparat za kavu
Pixabay/Ilustracija

Kamenac, koji nastaje taloženjem minerala poput kalcija i magnezija iz tvrde vode, najveći je neprijatelj svakog aparata za kavu. On se nakuplja na grijaćim elementima, cijevima i mlaznicama, uzrokujući niz negativnih posljedica koje izravno utječu na kvalitetu vaše kave i vijek trajanja uređaja.

Oglas

Iako većina aparata za kavu sami daju do znanja da im je potrebno čišćenje od kamenca, vjerojatno ćete i sami osjetiti da kava ima s vremenom drugačiji, znatno lošiji okus. Naravno, jedino ako ne odrađujete čišćenje aparata za kavu od kamenca.

Ključni problemi, kada dođe do nakupljanja kamenca, su smanjena temperatura vode zbog čega se kava ne kuha na idealnoj temperaturi - što joj mijenja okus.

Mogući problemi su i:

  • sporiji protok vode
  • neugodan, gorak ili metalni okus kave
  • povećana potrošnja električne energije
  • opasnost od trajnog kvara aparata

Ovo su samo neki od razloga zašto redovito čišćenje aparata za kavu nije samo estetsko, već nužno održavanje.

Koliko često trebam čistiti aparat od kamenca?

Učestalost čišćenja aparata za kavu od kamenca primarno ovisi o tvrdoći vode koju koristite i učestalosti upotrebe aparata. Kod prvog korištenja aparata za kavu kod nekih aparata možete odabrati kakva vam je voda – mekana ili tvrda.

Tvrda voda u ovom kontekstu znači ona koja sadrži puno minerala i kamenca, a to ćete najčešće vidjeti i po nakupljanju bijelih naslaga na slavini i sanitarijama.

Ako imate mekanu vodu vjerojatno je da ćete rjeđe morati čistiti aparat za kavu od kamenca, no kod tvrđe vode to čišćenje se uglavnom obavlja jednom mjesečno.

Aparat za kavu
Pixabay/Ilustracija

Svaki aparat za kavu i svaka voda su drugačiji stoga je najbolje da sami pratite promjene u okusu ili obavijesti vašeg aparata.

Međutim, postoje opće preporuke:

  • ako imate tvrdu vodu čišćenje aparata za kavu se preporučuje jednom mjesečno
  • ako imate filtriranu vodu čišćenje je dovoljno provoditi svakih dva do tri mjeseca
  • neovisno o rasporedu, čišćenje je nužno kada primijetite znakove nakupljanja kamenca
  • čistite aparat za kavu ako primijetite: slabiji protok vode, izlazak više vodene pare nego inače, neobične, glasnije zvukove tijekom rada aparata ili kada aparat sam signalizira potrebu za dekalcifikacijom

Prirodne metode uklanjanja kamenca

Korištenje prirodnih kiselina, poput octa ili limunske kiseline, je najjednostavniji, najpristupačniji i ekološki najprihvatljiviji način za učinkovito uklanjanje nakupljenog kamenca.

Iako neki proizvođači traže da čišćenje aparata za kavu od kamenca vršite isključivo njihovim proizvodima – to ne morate tako činiti. Prirodne namirnice poput limunske kiseline su sasvim dovoljne i dobro će odraditi posao.

Uz prirodne sastojke i nakon ispiranja možete biti sigurni da u svojoj kavi ne pijete neku tešku kemijsku tekućinu.

Čišćenje aparata za kavu octom: korak po korak

Alkoholni ocat je blago kiselkast i izuzetno učinkovit u otapanju mineralnih naslaga.

Za čišćenje aparata za kavu alkoholnim octom prvo trebate pripremiti otopinu. To ćete učiniti tako da pomiješate u omjeru 1:1 bijelog alkoholnog octa i vode. Ulijte smjesu u posudu za vodu. Uklonite filtere ako ih aparat ima. Pokrenite ciklus pripreme kave bez kave ili ciklus čišćenja od kamenca ako to vaš aparat ima.

Bitno je da propustite barem pola do dvije trećine otopine kroz aparat.

Isključite aparat i ostavite preostalu otopinu da djeluje unutar cijevi oko 30 minuta (ili dulje, do sat vremena) kako bi se kamenac temeljito otopio. Nakon toga propustite preostalu otopinu kroz aparat.

Kada taj cijeli proces završi, jednom do dva puta to isto ponovite čistom vodom.

Uklanjanje kamenca limunskom kiselinom ili limunovim sokom

Limunska kiselina je odlična alternativa octu, posebno zbog znatno blažeg mirisa. Pripremite otopinu tako da u 1 litru vode otopite 1 do 2 žlice limunske kiseline u prahu ili iskoristite svježe iscijeđeni sok od 2 limuna.

Ulijte otopinu u spremnik i pokrenite ciklus kao kod octa - propustite dio smjese, ostavite da djeluje, a zatim propustite ostatak.

Limunska kiselina, iako manje mirisna, također zahtijeva temeljito ispiranje čistom vodom.

Čišćenje aparata za kavu kemijskim sredstvima

Kod čišćenja aparata možete koristiti komercijalna sredstava za dekalcifikaciju. Komercijalna sredstva u obliku tablete ili tekućine za uklanjanje kamenca posebno su dizajnirana za aparate za kavu i preporučuju se, pogotovo kod novih i skupljih modela.

Ta sredstva su precizno dozirana, ne ostavljaju miris ni okus, a njihova je uporaba često propisana u uputama proizvođača kako bi se sačuvalo jamstvo na uređaj.

Iako je načelo čišćenja kiselinom isto, postupak se razlikuje ovisno o tipu aparata.

Čišćenje aparata za kavu na kapsule

Čišćenje aparata za kapsule poput Nespresso, Dolce Gusto i Tassimo aparata može biti znatno lakše. Razlog tomu je što takvi aparati najčešće imaju automatski program za dekalcifikaciju.

Nespresso, Dolce Gusto i slični proizvođači izričito preporučuju korištenje njihovih namjenskih setova za uklanjanje kamenca i pokretanje automatskog programa.

To se obično postiže pritiskom na kombinaciju tipki 3 ili 5 sekundi.

Također, kako navode u nekim uputstvima, ako je aparat još pod jamstvom, preporučuje se izbjegavati ocat, jer bi kiselina, u slučaju kvara, mogla poništiti jamstvo.

Kava
Ilustracija / Unsplash

Čišćenje filter aparata i aparata za espresso

Kod filter aparata, važno je prije čišćenja izvaditi papirnati filter i temeljito oprati sve uklonjive dijelove.

Kod espresso aparata, potrebno je obratiti pažnju na čišćenje grupne glave i mlaznice za paru, što često zahtijeva i posebne tablete za uklanjanje masnoća od kave.

Bez obzira na to jeste li koristili ocat, limunsku kiselinu ili komercijalno sredstvo, temeljito ispiranje je najvažniji završni korak.

Ako se aparat ne ispere dovoljno, ostaci kiseline će negativno utjecati na okus svake sljedeće kave.

Nakon ciklusa s otopinom za čišćenje, spremnik se puni isključivo čistom vodom. Kroz aparat je potrebno propustiti minimalno dva do tri puna ciklusa čiste vode, sve dok voda koja izlazi nema nikakav miris ni okus kiseline.

Zaključak

Redovito čišćenje aparata za kavu od kamenca je jednostavna, ali vitalna navika. Uz malo truda i korištenjem jeftinih prirodnih sredstava, možete produžiti životni vijek aparata, smanjiti potrošnju energije i, najvažnije, osigurati da svaka šalica kave bude besprijekornog, punog okusa.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama