Kada poslužujete fino vino, nemojte ga samo točiti izravno iz boce već učinite mali, ali vitalni korak da ga pretočite kako biste što bolje iskoristili okus.
Dekantiranje vina u biti znači polako i pažljivo pretakanje vina iz originalne boce u staklenu ili kristalnu posudu. To je vitalan proces jer omogućuje prozračivanje vina, a ovo izlaganje kisiku ublažit će svaku gorčinu i otvoriti aromu i dubinu.
Također, ne smeta što dekantiranje može pomoći u odvajanju prirodnog taloga vina ili spriječiti da komadići pluta uđu u vašu čašu.
Dekantiranje na temelju četiri kriterija
Ali postoji li razlika u tome kako biste trebali dekantirati crvena vina u odnosu na bijela? Prema mišljenju stručnjaka, da! “Svako vino može se tretirati drugačije kada ga dekantirate na temelju sorte grožđa, regije, metoda proizvodnje vina i starosti”, rekao je bivši sommelier, Matt Woodburn-Simmonds.
“Nekim taninskim crnim vinima punog okusa trebat će dosta vremena da se otvore pa bismo upotrijebili dekanter sa širokim dnom koji izlaže veću površinu vina zraku. Neka stara vina također trebaju više zraka, ali nekima, posebno iz regije Burgundije u Francuskoj, potrebno je vrlo nježno rukovati jer mogu lako oksidirati tijekom dekantiranja,” objasnio je Woodburn-Simmondsa, a prenosi Food Republic.
Ali bijelim vinima nije potreban tako veliki dekanter: “Bijela vina općenito trebaju puno manje izloženosti kisiku da bi im okus došao do izražaja pa bi im uži dekanter bio bolji”, rekao je vinski stručnjak.
Oblik umjetnosti
Dekantiranje može biti oblik umjetnosti koji uključuje mirisanje i pažljivo točenje, ali nema razloga za strah. Dokle god vino točite polako, postići ćete idealnu razinu gaziranosti. Za pravilno dekantiranje, nagnite bocu vina pod blagim kutom i pustite da vino klizi niz stranice posude u koju dekantirate kako biste pojačali prozračivanje.
Dekantiranje se može obaviti i nekoliko sati prije posluživanja, stoga slobodno pustite da vaše vino malo oksidira prije nego što ga svi budu spremni početi ispijati. Međutim, svakako dovršite bocu ili je ponovno zatvorite u roku od 18 sati kako biste izbjegli pretjeranu oksidaciju, koja može učiniti vino gorkim.
Nema dekantera? Nema problema
U slučaju da kod kuće nemate otmjeni stakleni ili kristalni dekanter, nema razloga za brigu. Još uvijek možete pretočiti vino u druge posude u svojoj kući.
Vrč za vodu, bokal ili čak čista vaza za cvijeće mogu poslužiti kao odlična zamjena za dekanter. U konačnici, dekantiranje se radi s ciljem uzdizanja iskustva pijenja vina, a uz malo pažnje i kreativnosti možete postići sjajne rezultate bez obzira na posudu ili vrstu vina!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!