Dosa – indijska brza hrana koju obožava Kamala Haris

Lifestyle 27. srp 202408:34 0 komentara
Shutterstock/Aniket gaikwad-Erin Schaff/The New York Times via AP, Tanjug

Dosa, hrana koja se u Indiji jede za doručak, je evoluirala u brzu hranu i jede širom svijeta - u svako doba dana.

Tradicionalni dosai ili dosa je jelo staro najmanje dvije tisuće godina. To je tanka južnoindijska palačinka napravljena od fermentiranog rižinog tijesta i mungo graha.

Omiljeno jelo Indijaca, ali i aktualne potpredsjednice SAD-a, a i najvjerojatnije demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a, Kamale Harris, sada se može naći u gotovo svakom kutku planeta.

Ovo zdravo vegetarijansko jelo Indijci jedu ujutro. Međutim, s vremenom je i ova tradicija evoluirala pa sada dosa uključuje različite sastojke i nadjev, poput začinjenog krumpira i sl., prenosi BBC.

Dosa se spominje i u drevnoj literaturi i umijeće pripreme se prenosi s generacije na generaciju, a južne indijske države Tamil Nadu i Karnataka tvrde da ovo jelo potječe upravo od njih.

Dosa se smatra autohtonom indijskom superhranom zbog probiotičkih kvaliteta koji potjču iz procesa fermentacije.

„Fermentirano tijesto, zahvaljujući djelovanju bakterija mliječne kiseline i kvasca, ima povećan nivo esencijalnih aminokiselina. Ovo pomaže u smanjenju antinutrijenata (kao što je fitinska kiselina) i inhibitora enzima, što ga čini izuzetno hranjivom hranom za konzumiranje“, objasnila je mikrobiologinja dr. Navaneetha T.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!