Dosa, hrana koja se u Indiji jede za doručak, je evoluirala u brzu hranu i jede širom svijeta - u svako doba dana.
Tradicionalni dosai ili dosa je jelo staro najmanje dvije tisuće godina. To je tanka južnoindijska palačinka napravljena od fermentiranog rižinog tijesta i mungo graha.
Omiljeno jelo Indijaca, ali i aktualne potpredsjednice SAD-a, a i najvjerojatnije demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a, Kamale Harris, sada se može naći u gotovo svakom kutku planeta.
Ovo zdravo vegetarijansko jelo Indijci jedu ujutro. Međutim, s vremenom je i ova tradicija evoluirala pa sada dosa uključuje različite sastojke i nadjev, poput začinjenog krumpira i sl., prenosi BBC.
Dosa se spominje i u drevnoj literaturi i umijeće pripreme se prenosi s generacije na generaciju, a južne indijske države Tamil Nadu i Karnataka tvrde da ovo jelo potječe upravo od njih.
Dosa se smatra autohtonom indijskom superhranom zbog probiotičkih kvaliteta koji potjču iz procesa fermentacije.
„Fermentirano tijesto, zahvaljujući djelovanju bakterija mliječne kiseline i kvasca, ima povećan nivo esencijalnih aminokiselina. Ovo pomaže u smanjenju antinutrijenata (kao što je fitinska kiselina) i inhibitora enzima, što ga čini izuzetno hranjivom hranom za konzumiranje“, objasnila je mikrobiologinja dr. Navaneetha T.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!