Jela je lubenicu svaki dan tjedan dana, evo što se dogodilo

Lifestyle 01. srp 202422:50 2 komentara
Unsplash

Lubenica može biti veoma korisna namirnica u trudnoći, jer je slatka, laka za probaviti, hidratizira i dobar je izvor fitonutrijenata.

Koliko je sigurno jesti lubenicu svaki dan?

Novinarka Charlote Hilton Andersen je za The Healthy izvijestila što joj se događalo dok je jela lubenicu svaki dan kroz tjedan dana. Andersen je odlučila jesti lubenicu za vrijeme trudnoće te je navela kako se tijekom jedenja osjećala hidratizirano.

Dijetetičarka Jessica Plowman naglašava kako je jedenje lubenice svaki dan u većini slučajeva sasvim OK, no neki bi je ipak trebali preskakati.

“Bitno je naglasiti kako bi vaša prehrana trebala biti uravnotežena pa se pobrinite da svaki dan jedete mnogo voća i povrća. Kada biste jeli isključivo lubenicu to bi moglo dovesti do nekih problema”, ističe Plowman.

Ako imate česte glavobolje, pametno bi bilo jesti lubenicu umjereno, navodi.

Lubenica, naime, sadrži značajnu količinu tiramina, što je aminokiselina koja utječe na krvni tlak. To znači da lubenica može igrati ulogu u izazivanju napadaja migrene.

Dijabetičari bi također trebali biti oprezni zbog sadržaja šećera u lubenici. “Dijabetičari ili drugi ljudi koji imaju poteškoća s regulacijom šećera u krvi trebali bi smanjiti ili izbjegavati lubenicu, jer može uzrokovati skokove šećera u krvi”, upozorava Plowman.

Lubenica je izuzetno hidratantna

“Općenito gledajući, boja voća možete biti indikator kojim je hranjivim tvarima bogato”, kaže Plowman. “Crvena nijansa lubenice ukazuje na visok sadržaj likopena, prirodnog karotenoida. Što je dublja i tamnija boja, to je bolje”, dodaje ona.

Lubenica se sastoji od čak 92 % vode, što je čini izuzetno hidratantnom. Andersen je istaknula kako je to bila glavna prednost jedenja lubenice, koju je primijetila.

Plowman ističe kako se lubenica često preporučuje djeci koja su izbirljiva ili starijim osobama koje zaboravljaju piti vodu.

Stručnjaci su također primijetili kako lubenica može djelovati kao antioksidans, jer pomaže tijelu u oslobađanju toksina kao što je amonijak.

Lubenica može pomoći pri upalnim procesima

Niz istraživanja sugerira da mnoge moderne bolesti proizlaze iz sustavnih upala u tijelu, a fitonutrijenti koji se nalaze u voću su među najboljim oružjem koje imamo protiv njih.

Lubenica je bogata likopenom, vitaminima A i C, kalijem, magnezijem i antioksidansima što su sve nutrijenti koji se bore protiv upala.

Smanjivanje rizika od bolesti srca

Lubenica ima više likopena nego bilo koje drugo svježe voće ili povrće. Likopen je snažan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje rizik od nekih vrsta raka, bolesti srca i problema s očima.

Kalij je važan nutrijent za zdravlje srčanog mišića te uzimanje kalija, kojime lubenica obiluje, može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Andersen ističe kako nikad nije imala problema sa srčanim bolestima, no kako je ovo još jedan od dodanih benefita redovnog konzumiranja lubenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare