Koja je razlika između crnog i bijelog papra?

Lifestyle 13. sij 202515:54 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Gotovo svaki recept zahtijeva crni papar, dok bijeli često ostane netaknut u ormariću s začinima. On je popularan u francuskoj i švedskoj kuhinji, te u azijskim jelima poput kineskih i vijetnamskih.

Iako se po okusu, boji i teksturi znatno razlikuju, oba mogu unijeti bogatstvo i pikantnost u brojne recepte.

Često se zbunimo – kad upotrijebiti koji.

Dakle, u čemu je razlika između bijelog i crnog papra?

Što je bijeli papar?

Bijeli papar, poput crnog, dolazi iz bobica biljke papra.

Njegov blagi, suptilno zemljani okus rezultat je posebnog procesa sazrijevanja i berbe.

Bobice se beru kada su potpuno (ili gotovo potpuno) zrele, nakon čega se namakaju u vodi kako bi fermentirale i omekšale.

Zatim se uklanja vanjska opna, otkrivajući glatke bijele zrna papra.

Upravo ta obrada rezultira blažim okusom bijelog papra u usporedbi s crnim.

Duljina fermentacije također utječe na okus – on može varirati od laganog i travnatog do složenog i intenzivnog.

Što je crni papar?

Crni papar ima snažan, robustan okus koji pojačava arome ostalih sastojaka u jelu.

Za razliku od bijelog, crni papar se bere dok su bobice još zelene, prije nego što potpuno sazru.

Nakon toga se suše na suncu ili u posebnim strojevima, što im daje tamnu boju i grubu teksturu.

Budući da vanjska opna ostaje netaknuta, crni papar ima jači i intenzivniji okus.

Kada koristiti bijeli papar?

Iako se rjeđe koristi od crnog papra, bijeli papar vrijedan je dodatak vašoj kuhinji.

Popularan je u francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u azijskim jelima poput kineskih i vijetnamskih.

Posebno je pogodan za svijetla jela, poput pire krumpira, jer mnogi kuhari smatraju da je vizualno privlačniji.

Dodajte bijeli papar kremastim umacima i juhama, kao i bogatim, škrobnim jelima poput tjestenine sa sirom ili zapečenog krumpira.

Njegov zemljani, blago fermentirani okus donosi suptilnu notu koja se razlikuje od crnog papra.

Možete ga pronaći u mljevenom obliku u većini trgovina.

Ako preferirate svježe mljeveni papar, kupite cijela zrna bijelog papra i koristite ih u mlinu za začine.

Kada koristiti crni papar?

Način na koji meljete crni papar utječe na njegov okus, teksturu i intenzitet.

Fino mljeveni crni papar najjačeg je okusa i idealan za sporo kuhanje ili jela kojima želite dodati dozu pikantnosti.

Srednje mljeveni papar, poput onog u posudama za sol i papar u restoranima, najbolji je za završno začinjavanje bez prejakog okusa.

Grubo mljeveni papar izvrsno pristaje uz meso ili salatne preljeve, dok su cijela zrna idealna za kiseljenje, domaće juhe i marinade.

Možete li zamijeniti bijeli papar crnim?

U većini recepata bijeli papar može zamijeniti crni, ali imajte na umu da će okus jela biti nešto drugačiji.

Bijeli papar ima blaži, zemljani okus, pa je preporučljivo dodavati ga postupno, uz stalno kušanje.

Bez obzira koji papar odabrali, oba imaju jedinstvenu ulogu u kreiranju bogatih i slojevitih okusa, čineći ih nezaobilaznim začinima u kuhinji, prenosi 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!