Ako već niste, razmislite o tome da prestane bacati lišće rotkvice. Riječ je o hranjivom i ukusnom povrću koje može poslužiti i kao ukusan sastojak vašim jelima.
Listovi rotkvice paprenog su okusa, prepuni esencijalnih nutrijenata i vrijedni su toga da ih uvrstite u svoju prehranu.
Ljutina lišća rotkvice može varirati od blage do prilično jake, ovisno o vrsti i starosti lišća. Često ćete ih vidjeti u salatama, juhama i kao otmjeni ukras mnogim jelima.
Tekstura lišća rotkvice može se činiti pomalo žilavom i – dlakavom. Ali neka vas to ne zavara, piše PinkVilla. Ovi su listovi puni hranjivih tvari i kulinarski su užitak u mjestima poput Kine i Koreje, gdje se koriste u raznim jelima za dodavanje boje i okusa.
Postoji nekoliko različitih vrsta rotkvira: Bijela rotkva, ljubičasta rotkvica, crvena rotkvica, crna rotkva.
Lišće rotkvice prepuno je minerala poput fosfora, željeza i kalcija. Također je izvor vitamina C, K i B koji su neophodni za niz bioloških procesa.
Sljedeće hranjive tvari nalaze se u 100 grama kuhanog lišća rotkvice.
Voda: 86,19 grama
Energetska vrijednost: 55 kalorija
Masti: 2,73 grama
Proteini: 3,49 grama
Što se tiče minerala, lišće rotkvice sadrži:
- Kalcij: 41 miligrama
- Željezo: 0,99 miligrama
- Magnezij: 91 miligrama
- Fosfor: 75 miligrama
- Kalij: 583 miligrama
Također su puni esencijalnih vitamina:
- Vitamin C: 53,8 miligrama
- Tiamin: 0,142 miligrama
- Riboflavin: 0,273 miligrama
- Niacin: 0,964 miligrama
- Vitamin B-6: 0,752 miligrama
- Vitamin K (filokinon): 160,2 mikrograma
Sve te hranjive tvari čine lišće rotkvice fantastičnim proizvodom koja može pomoći kod raznih zdravstvenih problema.
Pixabay / Ilustracija
Kako koristiti vrhove rotkvice u jelima?
Evo nekoliko ukusnih načina za uživanje u zelenilu rotkvice:
Prepržite ih češnjakom, soli i crnim paprom.
Možete ih blanširati uz rezance ili tjesteninu.
Ubacite ih u salate, wrapove ili u sendviče.
Umiješajte ih u umake poput pesta.
Dodajte ih juhama, varivima ili složencima.
Također možete probati svježi sok od zelenila rotkvice. Za to ih samo sameljite u blenderu s vodom, procijedite kroz krpu i poslužite s limetom.
Koristite ih zajedno s rotkvicama ili drugim korjenastim povrćem u curry jelima.
Kuhajte ih na pari ili pirjajte kao prilog.
Ispržite ih zajedno s ostalim povrćem.
Zapečeni ili pečeni listovi rotkvice dobar su hrskavi međuobrok.
Dodajte ih u svoju kajganu ili fritaju.
Zamijenite njima kelj ili špinat u svojim jelima.
Pokušajte ukiseliti hrpu rotkvica s listovima u jabučnom octu, soli i šećeru
Možete ih dodati i svojim tacosima i quesadillama.
Sigurni su za jelo, ali nemojte pretjerivati – uživajte u njima umjereno. Nema poznatih nuspojava, ali previše dobrih stvari ne mora uvijek biti dobro.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!