
Ako već niste, razmislite o tome da prestane bacati lišće rotkvice. Riječ je o hranjivom i ukusnom povrću koje može poslužiti i kao ukusan sastojak vašim jelima.
Listovi rotkvice paprenog su okusa, prepuni esencijalnih nutrijenata i vrijedni su toga da ih uvrstite u svoju prehranu.
Ljutina lišća rotkvice može varirati od blage do prilično jake, ovisno o vrsti i starosti lišća. Često ćete ih vidjeti u salatama, juhama i kao otmjeni ukras mnogim jelima.
Tekstura lišća rotkvice može se činiti pomalo žilavom i - dlakavom. Ali neka vas to ne zavara, piše PinkVilla. Ovi su listovi puni hranjivih tvari i kulinarski su užitak u mjestima poput Kine i Koreje, gdje se koriste u raznim jelima za dodavanje boje i okusa.
Postoji nekoliko različitih vrsta rotkvira: Bijela rotkva, ljubičasta rotkvica, crvena rotkvica, crna rotkva.
Lišće rotkvice prepuno je minerala poput fosfora, željeza i kalcija. Također je izvor vitamina C, K i B koji su neophodni za niz bioloških procesa.
Sljedeće hranjive tvari nalaze se u 100 grama kuhanog lišća rotkvice.
Voda: 86,19 grama
Energetska vrijednost: 55 kalorija
Masti: 2,73 grama
Proteini: 3,49 grama
Što se tiče minerala, lišće rotkvice sadrži:
- Kalcij: 41 miligrama
- Željezo: 0,99 miligrama
- Magnezij: 91 miligrama
- Fosfor: 75 miligrama
- Kalij: 583 miligrama

Također su puni esencijalnih vitamina:
- Vitamin C: 53,8 miligrama
- Tiamin: 0,142 miligrama
- Riboflavin: 0,273 miligrama
- Niacin: 0,964 miligrama
- Vitamin B-6: 0,752 miligrama
- Vitamin K (filokinon): 160,2 mikrograma
Sve te hranjive tvari čine lišće rotkvice fantastičnim proizvodom koja može pomoći kod raznih zdravstvenih problema.
Kako koristiti vrhove rotkvice u jelima?
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare