Lišće rotkvice prava je superhrana! Evo što sve možete pronaći u njemu

Lifestyle 28. svi 202406:42 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ako već niste, razmislite o tome da prestane bacati lišće rotkvice. Riječ je o hranjivom i ukusnom povrću koje može poslužiti i kao ukusan sastojak vašim jelima.

Listovi rotkvice paprenog su okusa, prepuni esencijalnih nutrijenata i vrijedni su toga da ih uvrstite u svoju prehranu.

Ljutina lišća rotkvice može varirati od blage do prilično jake, ovisno o vrsti i starosti lišća. Često ćete ih vidjeti u salatama, juhama i kao otmjeni ukras mnogim jelima.

Tekstura lišća rotkvice može se činiti pomalo žilavom i – dlakavom. Ali neka vas to ne zavara, piše PinkVilla. Ovi su listovi puni hranjivih tvari i kulinarski su užitak u mjestima poput Kine i Koreje, gdje se koriste u raznim jelima za dodavanje boje i okusa.

Postoji nekoliko različitih vrsta rotkvira: Bijela rotkva, ljubičasta rotkvica, crvena rotkvica, crna rotkva.

Lišće rotkvice prepuno je minerala poput fosfora, željeza i kalcija. Također je izvor vitamina C, K i B koji su neophodni za niz bioloških procesa.

Sljedeće hranjive tvari nalaze se u 100 grama kuhanog lišća rotkvice.

Voda: 86,19 grama
Energetska vrijednost: 55 kalorija
Masti: 2,73 grama
Proteini: 3,49 grama

Što se tiče minerala, lišće rotkvice sadrži:

  • Kalcij: 41 miligrama
  • Željezo: 0,99 miligrama
  • Magnezij: 91 miligrama
  • Fosfor: 75 miligrama
  • Kalij: 583 miligrama
Pixabay / Ilustracija

Također su puni esencijalnih vitamina:

  • Vitamin C: 53,8 miligrama
  • Tiamin: 0,142 miligrama
  • Riboflavin: 0,273 miligrama
  • Niacin: 0,964 miligrama
  • Vitamin B-6: 0,752 miligrama
  • Vitamin K (filokinon): 160,2 mikrograma

Sve te hranjive tvari čine lišće rotkvice fantastičnim proizvodom koja može pomoći kod raznih zdravstvenih problema.

Pixabay / Ilustracija

Pixabay / Ilustracija

Kako koristiti vrhove rotkvice u jelima?

Evo nekoliko ukusnih načina za uživanje u zelenilu rotkvice:

Prepržite ih češnjakom, soli i crnim paprom.

Možete ih blanširati uz rezance ili tjesteninu.

Ubacite ih u salate, wrapove ili u sendviče.

Umiješajte ih u umake poput pesta.

Dodajte ih juhama, varivima ili složencima.

Također možete probati svježi sok od zelenila rotkvice. Za to ih samo sameljite u blenderu s vodom, procijedite kroz  krpu i poslužite s limetom.

Koristite ih zajedno s rotkvicama ili drugim korjenastim povrćem u curry jelima.

Kuhajte ih na pari ili pirjajte kao prilog.

Ispržite ih zajedno s ostalim povrćem.

Pixabay / Ilustracija

Zapečeni ili pečeni listovi rotkvice dobar su hrskavi međuobrok.

Dodajte ih u svoju kajganu ili fritaju.

Zamijenite njima kelj ili špinat u svojim jelima.

Pokušajte ukiseliti hrpu rotkvica s listovima u jabučnom octu, soli i šećeru

Možete ih dodati i svojim tacosima i quesadillama.

Sigurni su za jelo, ali nemojte pretjerivati – uživajte u njima umjereno. Nema poznatih nuspojava, ali previše dobrih stvari ne mora uvijek biti dobro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!