Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina

Lifestyle 21. velj 202406:55 0 komentara
N1

Esencijalne hranjive tvari, omega-3 masne kiseline, ključne su za zdravlje srca, rad mozga i opću dobrobit.

Iako se riba često preporučuje kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, biljna hrana također može vegetarijancima osigurati potrebne količine.

U svoju prehranu možete uključiti sljedećih šest vegetarijanskih izvora omega-3 masnih kiselina.

1) Sjemenke lana

Omega-3 masne kiseline, osobito alfa-linolenska kiselina (ALA), obiluju lanenim sjemenkama. Za dodatni nutritivni poticaj, mljevene sjemenke lana možete posuti po jogurtu, kaši ili frapeu. Suplementi koji sadrže ulje sjemenki lana također se nude osobama koje žele konzumirati više omega-3 masnih kiselina.

2) Chia sjemenke

Zbog visokog sadržaja ALA, chia sjemenke su odličan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Ove sitne sjemenke mogu se dodati u pića, salate, pekarske proizvode ili koristiti kao tvar zgušnjavanja u receptima natapanjem u vodi dok ne poprime konzistenciju gela.

3) Orasi

Jedan od rijetkih orašastih plodova sa značajnom koncentracijom ALA omega-3 masnih kiselina su orasi. Za hrskavo i hranjivo bogato povećanje unosa omega-3 masnih kiselina, pojedite šaku oraha ili ih dodajte u salate, pahuljice ili peciva, prenosi indiatimes.com.

4) Grah

Osim što je korisna mahunarka, grah je značajan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrži malu količinu ALA (alfa-linolenske kiseline), omega-3 masne kiseline, ali ne toliko koliko u drugim izvorima poput chia sjemenki ili lanenih sjemenki. Grah pruža i niz drugih zdravstvenih prednosti – bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a svi oni potiču zdravlje srca i mozga.

5) Sjemenke konoplje

Sjemenke konolje obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima i vitalnim vitaminima i mineralima. Za zdrav i orašasti okus posipajte sjemenke konoplje po salatama, jogurtu, žitaricama ili ih dodajte u smoothije.

6) Zeleno lisnato povrće

Neko lisnato povrće, kao što su prokulice, kelj i špinat, sadrže ALA omega-3 masne kiseline, iako ne toliko puno kao u drugoj hrani. Konzumacija lisnatog povrća može povećati unos omega-3 masnih kiselina u vaše tijelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!