Banana je poznata kao zdrava namirnica puna vitamina i minerala. Hranjiva je pa je uvijek preporučjivo imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu prehrane.
Potencijalni rizici
Vrlo je dobra za održavanje optimalne energetske razine organizma i pozitivno djeluje na zdravlje srca, prenosi krstarica.
Neke od dobrobiti konzumiranja banana su: povećana razina energije, poboljšana struktura mišića, potiče probavu i probavni sustav, izvor je antioksidansa, magnezija, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline.
No, ako su vam banane često na tanjuru, dobro je upoznati se s rizicima koje donosi pretjerana konzumacija.
Mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija, kao i za osobe s astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na hranu nastaje kada tijelo detektira određenu hranu kao prijetnju, što dalje rezultira svrbežom i promjenama na koži.
Banane su također bogate ugljikohidratima i šećerom koji podiže razinu šećera u krvi, posebno kod dijabetičara. Kako bi se to reguliralo, savjetuje se kontrolirati porcije, kao i voditi računa s kojim namirnicama se banana kombinira, pa birajte one s visokim udjelom proteina ili povrće bez škroba.
Banane sadrže kalij pa se osobama koje imaju problem s povišenim kalijem, poput bubrežnih bolesnika, preporučuje izbjegavanje ovog voća.
Sadrže i oligo-fruktan, spoj koji ne odgovara osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, problemom koji se manifestira bolovima u trbuhu i nadutošću.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare