Blagi gubitak pamćenja normalna je posljedica starenja. Mozak, kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Mogli biste se iznenaditi kada se odjednom u svojim četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja.
Ali ne bojte se, to je normalno. Zapravo, naše je pamćenje najbolje u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima primijete prve promjene u pamćenju, piše Gloria.hr i prenosi Zadovoljna.rs.
Dobra je vijest da se starenje mozga može odgoditi promjenama u prehrani. Najvažnija promjena koju možete učiniti? Uključite hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina u svoju prehranu.
Omega-3 masne kiseline najbolje su hranjive tvari za zdravlje mozga, pa je upravo zato masna riba najbolja namirnica za sprječavanje gubitka pamćenja. Od prirodnih namirnica najviše omega-3 masnih kiselina imaju losos, skuša, tuna i haringa. Upravo zato stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.
Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne zaustavljaju se samo na mozgu. Upravo su te vrste masti povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoće u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.
Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnih stanica, a mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i cjelokupnu funkciju mozga.
Isto tako, brojne su studije pokazale da omega-3 masne kiseline mogu spriječiti demenciju i Alzheimerovu bolest, obje bolesti povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!