Ova namirnica za doručak smanjuje stres i pomaže spriječiti depresiju i anksioznost

Lifestyle 01. sij 202414:02 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Kada je riječ o liječenju stresa, depresije i anksioznosti, možda ne biste pomislili da ima veze s onim što jedete. No, nova istraživanja sugeriraju da ključ boljem mentalnom zdravlju može biti u vašim crijevima i vašem omiljenom doručku.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji otkrili su da Lactobacillus – bakterija pronađena u jogurtu, kao i u fermentiranoj hrani može pomoći tijelu u upravljanju stresom i spriječiti depresiju i anksioznost, piše The Sun.

Naša tijela naseljena su tisućama mikroorganizama, koji se zajednički nazivaju mikrobiota, koji su ključni za naše zdravlje i dobrostanje, a naša crijeva nisu iznimka.

Tim iz Virginije rekao je da “poremećaji” mikrobiote, bilo da su uzrokovani bolestima, lošom prehranom ili drugim uzrocima, doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu širenju raka. To znači da znanstvenici sada sve više gledaju na crijeva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Također postoji interes i za to kako mikroorganizmi u crijevima mogu utjecati na mentalno zdravlje.

Dr. Gaultier i njegov tim pokušali su odvojiti Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crijevima kako bi odredili njegovu ulogu. Nova istraživanja sada pokušavaju shvatiti kako.

Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crijevima. Provodeći testove ponašanja otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije, prenosi Net.hr.

“Naša istraživanja mogla bi otvoriti put prema otkrivanju prijeko potrebnih terapeutika za anksioznost i depresiju”, rekao je Dr. Gualtier.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može pomoći ljudima u upravljanju anksioznošću ili prevladavanju depresije, sugeriraju da bi bakterije pronađene u ovoj glavnoj namirnici za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

Sportska nutricionistica u Warrioru, Jess Hillard, ranije je rekla da konzumiranje jogurta za doručak može pomoći da se osjećate siti duže i spriječiti nagli porast šećera u krvi kasnije tijekom dana.

Istraživači iz Sveučilišta Oregon tvrde da konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta može smanjiti rizik od smrtonosnog raka pluća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!