Priprema bilo kojeg jela sa svježim namrinica obično uključuje puno guljenja, sjeckanja i ispiranja, posebno ako je uključeno povrće. Ali prije nego što krenete ispirati sastojke, trebate promisliti dvaput. Stručnjaci tvrde da određeno povrće, kao i meso ne biste nikada trebali prati prije konzumacije.
Poznato je da povrće treba brzo isprati prije nego što ga narežete i dodate u zdjelu, iako se možda čine čistima. Ali koliko god vodili računa o higijeni, bilo koje lisnato povrće koje dolazi u pakiranju na kojem piše da je oprano i spremno za upotrebu ne bi se trebalo dodatno prati, kažu stručnjaci.
“Ponovno pranje kod kuće može povećati rizik da lisnato povrće pokupi bakterije iz vašeg sudopera, , daski za rezanje, zdjela ili bilo kojih drugih kuhinjskih površina s kojima bi povrće moglo doći u kontakt tijekom pranja”, kaže nutricionistkinja Neva Cochran.
Vrlo je vjerojatno da ćete kontaminirati prethodno oprano povrće ako ga opet ispirete
Nitko ne voli ideju konzumacije kontamirane hrane pripremljene u neurednoj kuhinji. Ipak, čak i najurednije kuhinje nisu dovoljno čiste poput prostora u kojima se priprema prethodno oprano zeleno povrće.
“Lisnato povrće u zapakiranim vrećicama na kojima piše “spremno za konzumaciju” su proizvedeni u tvornicama koje nadziru regulatorna tijela”, govori Cochran.
Drugi stručnjaci ističu da su moderni procesi i tehnike omogućile da se lakše transportira lisnato povrće spremno za konzumaciju koje je sigurno za jelo.
“Prethodno oprano povrće tretira se mješavinom vode i sredstvom za dezinfekciju hrane poput vodikovod peroksida ili klora”, tvrdi Randy Wrono, profesor na Sveučilištu Cornell.
Američki CDC tvrdi i da ne biste trebali prati meso prije kuhanja
Nije samo prethodno oprano zeleno povrće jedino što ne biste smjeli prati prije kuhanja. Prema Američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), pratnje mesa, peradi i jaja također je loša ideja. “Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti bakterije po vašem sudoperu i ostalim površinama u kuhinji”, upozorava agencija i dodaje da ti mikrobi mogu preću na drugu hranu poput salata ili povrća i možete se zaraziti.
Američka služba za agrikulturu tvrdi da više nije potrebno ispirati meso zahvaljujući trenutnim komercijalnim načinima pranja.
“Iako je pranje “za uklanjanje prljavštine, sluzi, masti ili krvi možda bilo prikladno prije nekoliko desetljeća kada su mnogi klali i pripremali vlastitu hranu, moderni sustav sigurnosti hrane to ne zahtijeva”, tvrde oni. Dodaju da se meso i perad pomno čisti tijekom cijelog procesa, stoga je dodatno pranje nepotreban rizik, piše Bestlife.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare