Pileća juha za prehladu: Recept za prirodni lijek koji krijepi i ubrzava oporavak nakon bolesti

Lifestyle 05. sij 202413:08 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Kombinacija piletine i povrća uz dodatak mirisnih začina može povoljno utjecati na infekcije gornjih dišnih puteva.

Mirisna, ukusna i nevjerojatno prija tijekom bilo kojeg godišnjeg doba. Pileća juha jedno je od onih jela iz djetinjstva koja su nam ostala u pamćenju iz djetinjstva, a volimo je pojesti i danas. Naše bake i mame su je uvijek pripremale kad smo bili prehlađeni i to ne bez razloga.

Naime, pileća juha kao lijek kuhala se još u 12. stoljeću, a srednjovjekovni rabin, liječnik i filozof Moses Maimonides preporučio ju je za liječenje poremećaja dišnog trakta. Novija istraživanja pak tvrde da pileća juha sadrži mnoge tvari s korisnim, ljekovitim djelovanjem koje potencijalno ublažavaju simptome infekcija gornjih dišnih putova.

Pa što to ima toliko ljekovito u pilećoj juhi?

Ljekovitost pileće juhe

Prehlade su često posljedica prolaznih infekcija sluznice gornjih dišnih putova raznim virusima. Iako nije u potpunosti shvaćena, virusna infekcija dovodi do stimulacije kaskade citokina. Citokini su topljivi proteini koje izlučuju različiti tipovi stanica i uključeni su u međustaničnu komunikaciju, koordinaciju imunoloških interakcija protutijela i T-stanica i pojačavanje imunološke reaktivnosti.

Istraživači s odjela za plućnu i intenzivnu njegu Medicinskog centra u Nebraski testirali su tradicionalni recept za pileću juhu kako bi procijenili može li ovo jelo biti faktor u ublažavanju upalnog odgovora povezanog s prehladom. Recept koji su koristili zvao se “Bakina juha” koja nije sadržavala samo piletinu, već i luk, batat, pastrnjak, repu, mrkvu, stabljike celera i peršin, uz dodatak soli i papra. Rezultati istraživanja su pokazali da pileća juha zaista može imati protuupalno djelovanje na dišni sustav.

Kao što mu i samo ime govori, glavni sastojak pileće juhe je piletina koja je odličan izvor cjelovitih proteina. Potpuni protein je protein koji opskrbljuje svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može proizvesti samo, a aminokiseline se, zajedno s proteinima, smatraju građevnim elementima života.

Proteini su od važnog značaja za mnoge važne tjelesne funkcije, uključujući:

– zgrušavanje krvi

– vid

imunološki odgovor

– ravnotežu tekućina u tijelu

– rast i razvoj

– proizvodnju hormona, antitijela i enzima

S druge strane, povrće u pilećoj juhi bogato je raznim fitokemikalijama koje imaju ljekovita svojstva. Dakle, kombinacija piletine i povrća prava je energetska i ljekovita bomba koja, između ostalog, smiruje želudac i pozitivno djeluje na probavni sustav.

Zdrava pileća juha

Ako ste trenutno prehlađeni, možda vam upravo pileća juha s povrćem može pomoći ubrzati oporavak.

Kako biste bili sigurni da jedete samo najbolje, nemojte je začinjavati industrijskim mješavinama začina, već onim prirodnim – solju, paprom, sušenim i svježim biljem poput peršina, vlasca, kopra, ružmarina te ostalim začinima koji imaju ljekovita svojstva poput kurkume i curryja.

Što se tiče odabira mesa, to je na vama. U pileću juhu obično se stavljaju pileće nogice, bataci, ali i pileća prsa.

U nastavku donosimo nekoliko recepata za pripremu savršene pileće juhe za prehladu.

Klasična pileća juha s povrćem

Sastojci:

– pileća krila, bijelo meso i leđa

– 3-4 komada mrkve

– 1 komad crvenog luka i nekoliko režnjeva češnjaka

– 1-2 kom peršina i lišće

– nekoliko cvjetića karfiola i brokule

– po želji graška

– komad celera i lišće

– sol, papar

Priprema:

Očistite povrće te stavite kuhati ono koje se duže kuha – mrkvu, luk, češnjak, grašak i celer. Dodajte mu piletinu i sve zalijte vodom dok ne prekrije sadržaj. Posolite, popaprite i kada zavri, kuhajte dok povrće i piletina nisu mekani.

Potom u juhu dodajte brokulu i karfiol te pustite da omekšaju. Kad je juha kuhana, poklopite je i pustite da kratko odstoji prije posluživanja. Iako neki procjeđuju povrće, preporuka je da jedete sve, i povrće i meso zajedno.

Kineska pileća juha s kurkumom

Sastojci:

– 800 g bataka i zabataka

– 4 žlice sezamovog ulja

– 2 režnja češnjaka

– 2 mlada luka (bijeli i zeleni dio)

– korijen svježeg đumbira (7-8 cm)

– 1 žlica mljevene kurkume

– 2-3 veće mrkve

– 1/3 vezice peršina

– 1/3 žličice mljevenog papra

– 2-3 žlice soja umaka

– 1 limun (sok)

– 80 g rižinih rezanaca

– sol

– 2,5 l vode

Priprema:

Češnjak i đumbir narežite na što tanje ploške. U većoj posudi zagrijte sezamovo ulje i na njemu popržite češnjak i đumbir tri minute. Na to dodajte piletinu te ju popržite sa svih strana oko šest do sedam minuta.

Kad je meso gotovo, dodajte mu kurkumu, ulijte vodu te posolite i popaprite. Kuhajte sve na laganoj vatri oko 30 min, a potom dodajte mrkvu narezanu na deblje kolutiće. Kada mrkva i meso omekšaju, maknite juhu sa štednjaka. Izvadite piletinu, pustite da se malo ohladi i odvojite meso od kosti. Vratite ga nazad u juhu, dodajte rezance i narezani mladi luk. Dodajte dvije do četiri žlice soja umaka, ovisno o tome koliko slanu juhu volite.

Juhu poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Poslužite je sa sitno sjeckanim peršinom i kriškom limuna.

Pileća juha s noklicama

Sastojci:

– 300-400 g pilećeg mesa po izboru

– 1 glavica crvenog luka

– 3 manje mrkve

– 1 korijen peršina

– 1 šnita celerovog korijena

– 1/2 velike šalice zamrznutog ili svježeg graška

– po ukusu sol i papar

– 1 vezica listova peršina i celera

– 1 svježa zelena paprika

– jedno jaje

– malo brašna

Priprema:

U 2,5 l vode stavite oljuštenu glavicu luka, papriku, oprano pileće meso te listove peršina i celera. Kuhajte poklopljeno na slaboj vatri oko 40-50 minuta. Kuhano meso, luk, papriku i zelenje izvadite na tanjur, a u isti lonac nasjeckajte oguljeno korjenasto povrće i grašak.

U međuvremenu napravite noklice. Smutite jaje, malo ga posolite i dodajte mu malo brašna. Dobro sve promiješajte i ako je prerijetko, dodajte mu još brašna dok smjesa nije dovoljno gusta da se ne razlijeva. Kad se meso malo ohladilo, odvojite ga od kože i kostiju te vratite u juhu. Papriku očistite od kože i sjemenki te također vratite u juhu.

Potom zakuhajte noklice. Vrhom žličice vadite smjesu od jaja i stavljajte u juhu. Kad ste potrošili svu smjesu, kuhajte juhu još tri minute i poslužite je s nasjeckanim peršinom. Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!