Oglas

Prečesto vas hvata umor? Razlog može biti ova namirnica koju često jedemo

author
N1 Info
21. kol. 2022. 10:24
umor, iscrpljenost, sagorijevanje, posao, kava, ured, neuspjeh
Shutterstock / Ilustracija | Shutterstock / Ilustracija

Pad razine energije ili koncentracije nakon obroka normalna je pojava, a možete ju regulirati ograničenim unosom nekih namirnica. Mnogo je čimbenika koji mogu izazvati umor – nedovoljan broj sati ili nepravilan san, stres, hormoni, ali i hrana.

Oglas

Istraživanje objavljeno u magazinu Nutrients potvrdilo je da je procesuirano meso jedan od glavnih krivaca za osjećaj umora nakon konzumacije hrane. U istraživanju je sudjelovalo 20 mladih osoba kojima je pregledavana mikrobiota u crijevima kako bi se ustanovilo koliko utječe na razinu energije, umora te mentalno zdravlje. Istraživači su zaključili da je procesuirano meso jedina namirnica povezana s promjenama u razinama energije, odnosno da rezultira slabijim ili jačim mentalnim umorom, prenosi Klik.hr.

Iako nije otkrivena jasna poveznica između ove namirnice i razine umora, ograničen unos mesnih prerađevina svakako je pozitivna odluka za zdravlje. Svakodnevna konzumacija velikih količina procesuiranog mesa može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, a potencijalno i skratiti život.

Osjećate li umor nakon obroka?


Stanje umora koji osjećamo nakon konzumacije obroka naziva se postprandijalna somnolencija. Postoje brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, a sve dijele jedan zajednički zaključak – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.

Umor ili problem s koncentracijom nakon obroka uobičajena su pojava, a intenzitet ovisi o tome što ste, kada i koliko pojeli. Primjerice, hrana bogata proteinima i ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neka istraživanja govore da se umor nakon obroka javlja jer tijelo proizvodi više serotonina koji utječe na regulaciju raspoloženja i ciklus spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomaže proizvodnji serotonina. Zbog navedenoga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.

Serotonin se nalazi u sljedećim namirnicama:


  • losos,

  • piletina,

  • jaja,

  • špinat,

  • sjemenke,

  • mlijeko,

  • soja,

  • sir.


Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su:


  • tjestenina,

  • riža,

  • bijeli kruh,

  • mlijeko,

  • šećer,

  • slatkiši i deserti.


Kako spriječiti osjećaj umora nakon obroka?


Jedite malo i često, a za međuobroke birajte zdrave alternative poput voća ili orašastih plodova.

Osigurajte si dovoljno sati sna noću.

Prošećite i upijte malo sunca ako je moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama