Mnogi se pitaju postoji li razlika između banana sa zelenom korom i onih sa žutom točkastom korom. Znanstvenici kažu da postoje, i to velike.
Nutricionistica Rhiannon Lambert kaže da su banane izvrstan izvor kalija i hranjivih tvari, ali postoje različite dobrobiti od njih ovisno o tome u kojoj fazi ih konzumirate, odnosno ovisi kakva im je u tom trenutku kora.
Ako imate dijabetes, preporučuje se jesti one sa zelenijom korom jer te banane imaju puno manje šećera. U zrelim bananama škrob se s vremenom pretvara u šećere.
Malo zrelije banane, s druge strane, bolje su za one s probavnim smetnjama. Zelene banane imaju više škroba koji se zove otporni škrob koji ljudi ne mogu probaviti. Može biti jako dobro za vaš želudac jer hrani dobre bakterije u vašim crijevima.
Kada je banana gotovo sva smeđa, gotovo sav škrob se pretvorio u šećer, a klorofil je poprimio drugačiji oblik. Zbog toga se u starijim bananama povećava broj antioksidansa. Cijele smeđe banane izvrstan su izvor antioksidansa.
Svi nutricionisti se slažu u jednom – banane možete jesti koje god želite jer će vaše tijelo iz njih uvijek izvući najbolje i ono što mu je najpotrebnije. Sadržaj hranjivih tvari se ne mijenja bez obzira na boju kore. Jedino što se mijenja je okus i način na koji naše tijelo prerađuje šećer. Ako nemate dijabetes tipa 2, nije svejedno koju bananu jedete, prenosi Krstarica.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!