Domaći umak od rajčice ima nekoliko prednosti u odnosu na kupovni, a najbolja stvar kod ovog recepta je to što se izuzetno jednostavno i brzo pravi.
Prednosti domaćeg umaka od rajčice
Prednosti umaka kojeg radite kod kuće s domaćim sastojcima prvenstveno je svježina samih sastojaka. Rajčica, luk i začini, ako su svježi pridonose bogatijem okusu i boljoj teksturi, prenosi nova.rs.
Kada napravite vlastiti umak, imate potpunu kontrolu nad sastojcima koji se koriste, što znači da možete izbjeći aditive poput konzervansa, aditiva ili viška soli i šećera koji se često nalaze u gotovim umacima poznatih marki. Dodatno, umak od domaćih sastojaka bit će osjetno povoljniji.
Kod kuće možete prilagoditi umak svom ukusu, dodajući ili uklanjajući začine i sastojke po želji. To vam omogućuje da napravite umak koji savršeno odgovara vašem nepcu, prilagodite mu aromu, zagustite teksturu. Za one koji vole ljuto preporuča se dodati i malo ljutih papričica.
I na kraju – osjećaj zadovoljstva nakon što ste od nekoliko sastojaka napravili svježi i zdravi umak koji može stajati i nekoliko dana vrijedan je truda.
Kako napraviti domaći umak?
Recept za izradu umaka u Italiji poznat kao milanese prilično je jednostavan i može uklopiti u Vaš užurbani lifestyle.
10-12 komada rajčice sorte roma ili plum
češnjak po okusu
luk po okusu
tri žlice maslinovog ulja
sol i papar po okusu
Rajčice prerežite na pola i pecite ih s češnjakom i lukom, maslinovim uljem, solju i paprom na 220 stupnjeva 45 minuta.
Sve pomiješajte i dodajte začine po svom ukusu. Peršin, korijander, češnjak u prahu, luk u prahu, slatki piment, ljuta mljevena paprika… Mogućnosti su beskrajne!
Ohlađeni umak pakirajte u staklenke.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!