Ako ne operete voće i povrće iz supermarketa možete se otrovati što može dovesti do mučnine i proljeva. Pogledajte koje namirnice je važno oprati prije konzumacije.
Postoje namirnice koje svi peremo prije jela, ali trudite li se oprati, recimo, jabuku?
Istraživanja kažu da biste trebali, a ako vas to iznenađuje, pričekajte dok ne saznate što bi još trebali prati, piše The Mirror.
Sedam namirnica koje morate oprati prije jela:
Jagode
Jagode se moraju dobro isprati kako bi se uklonila prljavština jer je to voće koje najvjerojatnije sadrži ostatak pesticida.
Krumpir
Nepranje krumpira može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krumpir može apsorbirati pesticide i klice u tlu.
Kelj
Lisnato povrće poput kelja može imati štetne klice, uključujući npr. coli i salmonele, pa ih je važno temeljito isprati pod vodom.
Zelena salata
Pazite da operete površinu lišća kada čistite salatu jer ponekad može sadržavati dovoljno klica da se ljudi razbole. Izbjegavajte kupnju pokvarene ili mokre salate.
Brusnice
Istraživanja su pokazala da brusnice često sadrže visoku kombinaciju pesticida jer ih poljoprivrednici koriste kako bi se riješili insekata koji napadaju voće.
Jabuke
Utvrđeno je da jabuke sadrže pesticide, uključujući neke u visokim koncentracijama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!