Buđenje uz finu, vruću šalicu kave jutarnji je ritual koji je omiljen mnogima diljem svijeta. No je li ispijanje soka od zrna s kofeinom najbolja stvar za vaš trbuh i mozak odmah ujutro?
Ako ste kavu pili čim ustanete iz kreveta, odnosno na prazan želudac, razmislite o vremenu kada pijete omiljeni napitak kako biste izbjegli bolove u trbuhu i dodatni stres. Jer ta ukusna kava s mlijekom vrijedi svakog gutljaja samo kada se osjećate najbolje, fizički i psihički, prenosi RS.
“Kava može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, što može uzrokovati želučane tegobe ili refluks kiseline (tj. žgaravica), kaže dijetetičarka Christina Manian.
“Kava također može potaknuti proizvodnju kortizola, hormona stresa u tijelu. Iako je nešto kortizola važno za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka i metabolizma, prekomjerne količine tijekom dugog vremenskog razdoblja mogu dovesti do hipertenzije, neregulirane razine šećera u krvi koja potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka gustoće kostiju.”
Iako mnogim ranoraniocima vjerojatno odgovara kava ranom zorom, ipak bi mogli otkriti da im ispijanje kave prije jela može izazvati nervozu. “Međutim, mnogi oni koji prvi put popiju kavu ne osjećaju nervozu ili gastrointelstalne simptome, stoga je važno slušati svoje tijelo,” uvjerava Manian.
Ipak, iako je osobni izbor da odlučite kako i kada želite popiti tu prvu šalicu u danu, ona preporučuje mali zalogaj uz kavu, čak i ako niste baš spremni za doručak. To pomaže želučanoj kiselini koju stvara kava dati hranu za probavu.
I dok okus i miris kave mogu biti ono što vas ujutro mami iz kreveta, kava vam također može pomoći da započnete dan, bez obzira na što je još u želucu. “Dokazano je da kava povećava razinu koncentracije, a u istraživanju nisam vidio da se to promijenilo ovisno o tome jeste li jeli prije toga”, kaže Manian.
Najveći utjecaj na energiju bit će ako koristite zaslađivač u kavi, što može povećati razinu šećera u krvi, tj. uzrokovati navalu šećera, što će na kraju rezultirati padom i ostaviti vas da se osjećate umorno nakon prve šalice.
Međutim, učinci tog zaslađivača u vašoj kavi mogu se ublažiti onim što konzumirate prije ili uz šalicu kave, ističe Manian, osobito ako taj obrok ili međuobrok sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti. Ona predlaže komad voća, tvrdo kuhano jaje, tost s maslacem od kikirikija ili avokadom, jogurt s voćem ili granolom, umak od jabuka, šaku orašastih plodova ili šaku orašastih plodova i sušenog voća.
Ako ciljate na optimalno zdravlje u svojoj rutini ispijanja kave, Manian kaže da je “crna kava poželjnija, ali nemasni mliječni proizvodi ili alternativni mliječni proizvodi također su sasvim u redu. Kada je riječ o zaslađivačima, med ili javorov sirup ponudit će više koristi od šećerne trske, budući da je to dobro poznato sredstvo protiv upale u tijelu.
Ipak, sve te opcije uzrokovat će skok šećera u krvi.” Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali se povezuju s negativnim učincima na zdravlje. Ako vam se sviđa slatkoća, također možete potražiti zrna kave koja u sebi već sadrže ‘slatkaste’ okuse. Postoje zrna kave s aromom karamele, čokolade ili meda, koja bi vam se mogla svidjeti više od obične kave i zahtijeva manje zaslađivača kada se kuha.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!