Stručnjak otkrio dvije namirnice koje mogu smanjiti rizik od raka, infekcija…

Lifestyle 11. ožu 202407:09 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Britanski epidemiolog i profesor Tim Spector otkrio je dvije "ključne" stvari koje bi mogle podržati zdravlje vaših crijeva. Stručnjak za prehranu objasnio je da snažan crijevni mikrobiom može sa sobom nositi velike zdravstvene prednosti.

U zdravom crijevnom mikrobiomu različite vrste mikroorganizama podupiru jedni druge, pomažu probavu i sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju bolesti zalijepe za stijenke crijeva. Nova istraživanja također sugeriraju da zdrava crijeva mogu imati koristi i izvan želuca, uključujući borbu protiv alergija, infekcija, starenja, pa čak i, potencijalno, raka.

Profesor je objasnio da je konzumacija i prebiotika i probiotika ključna za izgradnju snažnog mikrobioma, ali većina ljudi zapravo ne zna koja je razlika između njih, prenosi express.co.uk.

Na svom Instagramu podijelio je kako ih razlikovati. “Da razjasnimo stvari, volim razmišljati o vašem crijevnom mikrobiomu kao o vrtu. Zdrav, raznolik crijevni mikrobiom je onaj s mnogo različitih vrsta biljaka ili mikroba. Prebiotici su poput gnojiva za vaše crijevne mikrobe. A probiotici su kao sjemenke.”

Prebiotici

Spector je objasnio da prebiotici dolaze iz cijelog niza biljaka, uključujući povrće i voće koje sadrži vlakna. Jednom kada ova hrana dospije u vaša crijeva, hranit će vaše crijevne mikrobe i pomoći im da rastu.

“Kada se ovi prebiotici razgrade, otpuštaju korisne masne kiseline kratkog lanca koje podupiru vaše zdravlje na mnogo načina, uključujući smanjenje upale i podršku vašem imunološkom sustavu”, rekao je profesor Spector.

Neki dobri izvori prebiotika uključuju lako dostupnu hranu, kao što su češnjak, luk, poriluk, šparoge, jabuke, banane, zob, kakao, lanene sjemenke i još mnogo toga.

“Ovdje je ključno jesti različite prebiotičke namirnice kako biste osigurali gnojivo za mnoge različite crijevne mikrobe”, dodao je stručnjak.

Probiotici

S druge strane, probiotici su zapravo živi mikrobi koji žive u hrani. Profesor Spector je rekao da su poput sjemena i da im je zato potrebno gnojivo.

“One su korisne žive bakterije u našoj hrani koje mogu putovati do vaših crijeva i podržati rast dobrih bakterija. Ovdje je ključno često jesti probiotičku hranu kako biste izvukli maksimalnu korist za zdravlje crijeva. Neki od mojih favorita su 4 K: Kimchi, Kefir, Kiseli kupus i Kombucha”, naveo je profesor Spector.

Stručnjak je dodao da je važno konzumirati i prebiotike – gnojiva – plus probiotike – sjemenke – u svojoj prehrani svaki dan kako biste maksimalno poboljšali zdravlje crijeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!