
Stručnjaci kažu da je vrlo malo vjerojatno da bi se netko zarazio ptičjom gripom jedući zaraženu hranu.
Trenutačno stajalište je da ptičja gripa “nije problem za sigurnost hrane i da je rizik od njegovog prijenosa na ljude nizak”, rekla je za Health Elaine Vanier, voditeljica programa za dobrobit životinja i stočnu hranu pri NSF International.
Direktor dijagnostičke mikrobiologije na Houston Methodist S. Wesley Long, rekao je da prehrambena industrija ima zaštitne mjere kako bi osigurala da se perad zaražena ptičjom gripom ne prodaje na tržištu.
“Budući da je toliko zarazno i komercijalno pogubno za komercijalnu perad kada se otkrije zaražena ptica, cijela se jata moraju uništiti”, rekao je Long. “Ta perad se ne prodaje.”
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) također je naložilo da mliječne krave budu negativne na influencu A u akreditiranom laboratoriju prije slanja preko državne granice.
Čak i ako je virus dospio u vaša jaja ili govedinu, Long je rekao da bi “normalna temperatura kuhanja”, ili zagrijavanje hrane na najmanje 165 stupnjeva, “uništila virus kao i bakterije koje uzrokuju bolesti koje su daleko češće, poput salmonele.”
Iako je malo vjerojatno da će vam se razboljeti od jaja, gorući problem je to što ih je uopće teže kupiti. Budući da su farmeri prisiljeni uništavati perad koja je bila zaražena ptičjom gripom ili joj je bila izložena, postoji nestašica kokoši nesilica. U nekim područjima to znači nestašicu jaja, što znači i veća cijena jaja.
Jesu li mliječni proizvodi sigurni?
Unatoč pronalasku mrtvih čestica neinfektivnih fragmenata virusa gripe u komercijalnom pasteriziranom mlijeku, kiselom vrhnju i svježem siru, FDA je uvjerila javnost da je opskrba mlijekom sigurna.
Nema razloga vjerovati da postoji bilo kakav živi virus u mlijeku koje je pasterizirano, što znači da je podvrgnuto procesu zagrijavanja kako bi se ubili potencijalni patogeni, rekao je dr. Richard J. Webby, direktor Centra za suradnju Svjetske zdravstvene organizacije za studije o ekologiji influence kod životinja i ptica.
“Podaci koji su do danas prikupljeni pokazuju da virus, srećom, ne preživi pasterizaciju”, rekao je Webby. “Testirali smo pasterizirano mlijeko i nismo pronašli nikakav živi virus. Dakle, pasterizirano mlijeko je sigurno.“
Ipak, stručnjaci savjetuju da se ne pije nepasterizirano mlijeko, koje se naziva i sirovo mlijeko, kao ni proizvodi koji ga sadrže.
“Konzumacija sirovog nepasteriziranog mlijeka u SAD-u trenutno je definitivno rizična”, rekao je Webby. “Znamo da postoji virus H5 u mlijeku zaraženih krava.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!