Konzumiranje ljute hrane može izazvati razne reakcije: ubrzano lupanje srca, trnce u jeziku, gastrointestinalne bolove i suze. No, ono što je vjerojatno najučestalija reakcija je curenje nosa.
Što hranu čini ljutom?
Kemikalija zvana kapsaicin obično je krivac za osjećaj peckanja kojeg osjećamo kada jedemo ljutu hranu. Spoj je aktivni sastojak u čili papričicama, koje su voće koje pripada rodu Capsicum. Prvenstveno se nalazi u tankoj opni koja drži sjemenke, iako se može naći u mesu nekih čili papričica.
Postoje neke druge kemikalije koje izazivaju sličnu reakciju kao što je alil izotiocijanat, spoj koji se nalazi u nekom povrću iz skupine crucifera i daje miris senfu, hrenu i wasabiju, prenosi IFLScience.
Zašto se ljuta hrana čini “vrućom”?
Kemikalije u ljutoj hrani iritiraju tjelesne sluznice, unutarnju sluznicu nekih organa i tjelesnih šupljina, kao što su želudac, pluća, usta, oči i nosnice. Odgovor na iritaciju pokreće se kemijskim zakvačenjem za određene receptore u membrani koje stimuliraju bol i toplina. U slučaju kapsaicina, to je TRPV1 receptor.
Tijelo i mozak potom reagiraju kao da su ugrožen pa membranama šalju uputu da ispumpaju više sluzi kako bi izbacile strano tijelo. Tada počinjemo sliniti, oči nam suze, a iz nosa počinje curiti sluz.
Naš nos može biti isprovociran jer osjetilni živci u ustima i grlu dijele puteve s onima u nosnoj šupljini.
Zašto ljudi vole začinjenu hranu?
Čili papričice proizvode kapsaicin kako bi odvratili životinje koje ih žele pojesti.
Zanimljivo je da kapsaicin iritira samo sisavce. Ptice, na primjer, mogu nekažnjeno jesti ljuti čili jer su njihovi TRPV1 receptori nešto drugačiji od naših.
Ljudi i krtice su jedini sisavci za koje se zna da aktivno potražuju kapsaicina. To nije zbog toga što su ljudi ili krtice mazohisti.
Ljude privlače papričice zato što njihovom konzumacijom tijelo može otpustiti “kemikalije za dobar osjećaj” poput endorfina i dopamina. Suprotno tome, krtice imaju genetsku mutaciju u svom TRPV1 receptoru, što ih čini manje osjetljivima na “opekotine” uzrokovane kapsaicinom.
Kapsaicin nije inherentno toksičan za ljude, iako konzumiranje značajnih količina može uzrokovati mnoštvo neugodnih simptoma, od intenzivne boli do gastrointestinalnih tegoba. “Problemi” povezani s njim uglavnom proizlaze iz prirodnog odgovora našeg tijela na njega, a sama kemikalija nije štetna.
No, moć ove kemikalije ne treba podcijeniti. Kapsaicin i drugi srodni kapsaicinoidi aktivni su sastojci u nekim sprejevima za papar i sprejevima protiv medvjeda.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!