Zamislite svoju kuhinju kao scenu za stvaranje čarolije - a aluminijsku foliju vašim omiljenim alatom. Ovaj sjajni, tanki materijal ne samo da se prilagođava svim oblicima i potrebama već se i transformira u vrećicu ili pouzdanu podlogu, ovisno o potrebama. Ali kako najbolje iskoristiti aluminijsku foliju u kuhanju kod kuće?
Aluminijska folija je nevjerojatno svestran materijal koji može postati vaš najbolji saveznik u kuhinji. Bez obzira na to jeste li profesionalni kuhar ili kuhanje ostavljate za vikend, vjerojatno ste se susreli s ovim sjajnim materijalom. Unatoč njezinoj rasprostranjenoj upotrebi, postoje mnoge zablude o tome kako je koristiti na najbolji način. Kako biste postali pravi majstor u upotrebi aluminijske folije u kuhinji, konzultirali smo stručnjake za hranu, piše na stranici martastewart.com.
Svestrane funkcije aluminijske folije
Aluminijska folija predstavlja vrlo tanku ploču od aluminija. Proizvodi se valjanjem velikih aluminijskih ploča dok ne budu debljine 0,2 milimetra. Upotreba aluminijske folije varira, ali često se koristi kao ambalaža ili prekrivač tijekom kuhanja. Prehrambeni znanstvenik i osnivač Umami Food Consultinga, Ali Manning, ističe da je aluminijska folija odličan vodič topline, što pomaže zadržati vlagu i toplinu unutar hrane, čineći tako obrok ukusnijim. Također, koristi se i kao oblog za dno posuda za pečenje kako bi se spriječilo lijepljenje hrane i olakšalo čišćenje, objašnjava instruktor kuhara na Institutu za kulinarsko obrazovanje, Stephen Chavez.
Sjajna ili mat strana aluminijske folije?
Jedno od čestih pitanja je treba li koristiti sjajnu ili mat stranu aluminijske folije. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, ovo je rezultat proizvodnog procesa i nema nikakvog utjecaja na funkcionalnost folije. Dakle, nema potrebe brinuti se koja strana ide prema gore ili dolje pri kuhanju s tradicionalnom aluminijskom folijom. Međutim, ako koristite foliju s posebnim neprianjajućim premazom, preporučuje se da se pridržavate uputa proizvođača.
Korištenje aluminijske folije u različitim uređajima
Chavez naglašava da se aluminijska folija može koristiti u konvencionalnoj pećnici, kao i u fritezi, koja se može smatrati mini konvekcijskom pećnicom. Folija će savršeno provoditi toplinu u oba uređaja i olakšati čišćenje.
Što se tiče mikrovalnih pećnica, možda ćete biti iznenađeni saznanjem da je aluminijska folija također korisna kako bi se spriječilo prekuhavanje. Međutim, morate slijediti određene sigurnosne mjere. Prema USDA-i, ne smijete prekriti više od četvrtine hrane folijom, koja mora biti nova i glatka. U protivnom, nabori foliji mogu uzrokovati električni luk ili iskre koje mogu oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu. Folija treba biti oblikovana oko hrane i postavljena najmanje 2,5 centimetara udaljeno od zidova mikrovalne pećnice, prema USDA-i. Također, pripazite da folija ne dodiruje metalne dijelove ili da male komadiće folije držite podalje od njih.
Izbjegavanje aluminijske folije za određene namirnice
Neovisno o načinu kuhanja, iznimno je važno izbjegavati kontakt aluminijske folije s hranom bogatom soli ili kiselinom, kao što su umaci od rajčice, citrusi ili ocat. Ovi sastojci mogu reagirati s aluminijskom folijom, uzrokujući nepoželjne promjene okusa u hrani i potencijalno predstavljajući zdravstveni rizik.
U zaključku, aluminijska folija je pravi multi alat u svakoj kuhinji, ali važno je znati kako je pravilno koristiti kako biste uživali u njenim prednostima. S ovim savjetima stručnjaka, sada imate alate i znanje kako iskoristiti aluminijsku foliju na najbolji način u svojoj kuhinji. Ne zaboravite da je ovaj svestrani materijal odličan za održavanje vlage i topline u hrani, olakšavanje čišćenja posuda, i čak kao pomoć u mikrovalnim pećnicama – sve dok slijedite sigurnosne smjernice.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!