Kujundžić o privatizaciji zdravstva – ni "f" od fakta

Vijesti 24. lis 201614:26 > 14:30
N1

“Nitko iz Vlade nije imao ni primisao o privatizaciji zdravstva. Trebamo sačuvati zdravstvo dostupno svim građanima, u kojem ćemo svi participirati u granicama mogućnosti. Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. No, to nije točno.

Kujundžićeva tvrdnja je, navodi Faktograf, u raskoraku s programom Vlade RH kojeg su Andrej Plenković i njegovi ministri predstavili u Saboru prije nego im je izglasano povjerenje. U poglavlju koje se odnose na zdravstvo, druga točka po redu – odmah iza ukidanja listi čekanja za žurne preglede i ograničavanja čekanja na maksimalno šest mjeseci u ostalim slučajevima – odnosi se na najavu definiranja osnovne zdravstvene zaštite.

Zdravstvena košarica = nadstandard

“Vlada će definirati osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve građane te definirati tzv. ‘zdravstvenu košaricu’”, najavila je Plenkovićeva vlada u svom programu rada. Radi se zapravo samo o drugačijem terminu za istu politiku kakvu je zagovarao i Kujundžićev prethodnik Dario Nakić, koji je priželjkivao definiranje košarice standardnih usluga u zdravstvenom sustavu i uvođenje tzv. nadstandarda – usluga koje bi bile dostupne samo onima koji ih mogu (i žele) platiti.

Protiv uvođenja takvih podjela u zdravstvo već su se, u izjavama koje su dali za tiskano izdanje Novog lista od ponedjeljka, pobunili predsjednici Udruge hrvatskih pacijenata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Marijo Drlje iz Udruge pacijenata tvrdi da je to put prema “amerikanizaciji i tajkunizaciji zdravstva”. Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva kaže da bi time “oni s tanjim džepom postali građani drugog reda”.

HDZ se prilagodio željama MOST-a

Svakako je zanimljiva činjenica da HDZ prije izbora nije spominjao košaricu zdravstvenih usluga. U svom izbornom programu obećavali su “jednako kvalitetne i dostupne zdravstvene usluge svima”. “Zdravstveni sustav mora biti ujednačene kvalitete na cijelom području Hrvatske i osiguravati pravovremeni tretman za svakog pacijenta na primjerenoj razini zdravstvene zaštite. Podržavamo obvezni sustav javne zdravstvene zaštite koji je usmjeren informiranom i zdravstveno osviještenom pacijentu. Takav zdravstveni sustav je univerzalan (svi su osigurani) i jednakopravan (svi su članovi solidarni i imaju podjednak tretman i usluge, uz osobitu skrb da najugroženiji građani ne ostanu bez kvalitetne nužno potrebne zdravstvene zaštite)”, stajalo je u izbornom programu HDZ-a.

Ispada tako da je HDZ, iako je zadržao resor zdravstva, politiku prilagodio željama koalicijskih partnera iz MOST-a nezavisnih lista. Upravo su oni u svom izbornom programu najavljivali definiranje zdravstvene košarice i omogućavanje razvoja dopunskog i dodatnog osiguranja, zaključuje Faktograf.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.