'Ovo je vrhunac reality showa, ugrožavamo dignitet Sabora'

Vijesti 20. sij 201713:26 > 13:28
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici se slažu u jednom - današnji dan u sabornici je bio presedan u hrvatskom parlamentarizmu.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk poručio je u petak kako mu se više sviđa stil vođenja sjednice HDZ-ovih saborskih potpredsjednika Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića nego Željka Reinera, koji je izbacio Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića iz sabornice.

“Prvi smo puta u ovakvom sazivu Sabora prisustvovali sceni da državni službenici interveniraju kako bi proveli mjeru predsjedavajućeg o udaljenju zastupnika sa sjednice. Kad govorimo ‘čovjek je stil’ onda i predsjedatelji sjednice imaju svoj stil. Moramo priznati da nam se način vođenja sjednice gospodina Brkića i Jandrokovića više sviđa od vođenja sjednice gospodina Reinera. To se može vidjeti iz toga koliko je puta koji predsjedatelj prekinuo nekoga da se ne drži teme”, rekao je Bauk nakon stanke u kojoj je saborska straža Ivana Pernara (Abeceda demokraije) i Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) iznijela iz sabornice.

Sugerirao je da bi trebalo smiriti tenzije pa je predložio da sjednicu nastave voditi “neutralni” Ivan Vrdoljak ili Milanka Opačić.

HNS-ovac Goran Beus Richembergh kazao je kako su svi upravo bili svjedoci presedana u novijoj povijesti Hrvatskog sabora.

“Ovo je vrhunac reality showa i pozivam da razmislite hoćemo li ovakvim načinom, treniranjem strogoće i neposluhom ugrožavati dignitet ovog visokog doma”, upozorio je.

Zadaća predsjedavajućeg je, kaže, da upravlja konfliktima, a ne da stvara nove konflikte, ali je i zadaća svakog zastupnika da poštuje nalog predsjedavajućeg.

HDZ-ovac Drago Prgomet poručio je da ako se željelo doći na naslovnica portala to se i uspjelo. “Je li to bilo iscenirano? Uspjelo se. Nama se može svidjeti ili ne način kako predsjednik vodi sjednicu, ali dok je u okviru zakona mi smo dužni to poštovati”, rekao je Prgomet.

On razumije da svaki od zastupnika u sabornici vidi priliku za osobnu afirmaciju, ali apelira na njih da “samopromociju ostave vani”.

Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je kako je odluka da Živi zid bude deložiran iz Sabora loša politička poruka.

“Treba učiniti sve kada se vidi kuda stvari idu, a vidjelo se već jutros, da do toga ne dođe”, ustvrdio je.

Branimir Bunjac iz Živog zida podsjetio je da su Stjepana Radića iz sabornice iznosili 10 puta.

“Zna se tko ga je iznosio i zna se kakvi su bili predsjednici Sabora koji su te odluke donosili i znamo na čijoj strani stoji povijest. Sigurno ne na strani onih koji su takve odluke provodili”, poručio je.

Mostovac Nikola Grmoja priznao je da se mnogi nisu u raspravi držali teme, pa niti on osobno. “Moramo se držati Poslovnika i slušati predsjedavajućeg. Mislim da je i kolega Pernar bio svjestan da nije uredu kada se derao. Trebamo poštovati ono što predsjedavajući govori i držati se teme. Imamo instrumente kako možemo otvarati teme i bilo bi dobro kada bismo se kao zastupnici toga držali”, kaže Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.