O komunističkoj građi Most piše svoj zakon – a HDZ svoj

Vijesti 04. ožu 201718:49 > 18:58
N1

Most je u proceduru poslao izmjene Zakona o arhivima kojim će se svima učiniti dostupna komunistička građa. No čini se da za njega ruku neće dići u HDZ-u, jer Ministarstvo kulture piše potpuno novi Zakon i poručuju - Most je za to znao. Istodobno, dok se čeka što će Ministarstvo napisati, struka upozorava na manjkavosti Mostove verzije.

Goranov otac, posljednji ministar sporta NDH, pogubljen je dvije godine nakon Drugog svjetskog rata. Ostao je i bez strica, ujaka, djeda. Što im se dogodilo doznao je istražujući državni arhiv.

“1947., nakon dva dana suđenja su dvojica osuđena na vješanje, a moj otac i još jedan na streljanje. Ubijeni su u Maksimiru i bačeni u rupu, groba, jasno, nema. Meni je bio cilj doznati istinu, doživjeti Hrvatsku državu i to je moja jedina osveta”, priča Goran Ante Blažeković iz Zagreba.

Upravo zbog takvih obiteljskih tragedija Most je, kažu, odlučio učiniti komunističku građu dostupnom svima. Izmjene Zakona o arhivima poslali su u saborsku proceduru.

“Hoće li ti arhivi utjecati na nečiji imidž u javnosti, to je pitanje. Ali neće nikoga lustrirati. Neće ga maknuti iz politike”, kaže Nikola Grmoja, glavni tajnik Mosta.

Arhivisti se snažno zalažu za novi zakon, no smatraju da Mostov prijedlog nije uzeo u obzir poteškoće. U roku od 6 mjeseci, predviđa zakon, još nepredana građa mora stići u arhiv. To je otprilike 30
tisuća metara gradiva i dodatnih 70 milijuna kuna troškova. U Hrvatskom državnom arhivu nemaju dovoljno zaposlenih, a očekuje se od njih da selektiraju podatke koji će i dalje biti nedostupni, poput rasnog podrijetla, vjere, spolnog života”, objašnjava ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević. I upozorava da će se otkriti podaci koji ne bi smjeli.

“Tu se radi o situacijama za koje vi i dan-danas imate interesa da ih štitite, na primjer štićeni objekti, Vila Prekrižje, Banski dvori, bilo što”, kaže Stipančević.

I iako su poslali otvoreno pismo u kojem traže da ih se uključi u izradu zakona, Most nije zvao arhiviste. No, u Mostu tvrde da su struku pitali… Javnosti je tek poznato da su kontaktirali kontroverznog slovenskog istraživača Romana Leljaka. A Zakon nisu usuglasili ni s partnerom u Vladi.

“S HDZ-om ne. Neki ljudi iz HDZ-a su pogledali zakon i kažu da je jako dobar”, tvrdi Grmoja.

No HDZ, točnije Ministarstvo kulture, piše svoj novi Zakon o arhivima. Do kraja ožujka u javnu će raspravu, a u lipnju u Sabor. Pišu ga s arhivistima, povjesničarima i ostalom strukom. Da Ministarstvo kulture priprema zakon, Most je znao, objašnjava državni tajnik, jer tako piše u planu normativnih aktivnosti.

Mostov će se prijedlog naći na saborskim klupama prije HDZ-ovog i, čini se, da neće dobiti njihovu potporu. A i obratno.

Više pogledajte u prilogu Katarine Brečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.