'Čega se boje u arhivima? Da su prodavali seks za ispite…'

Vijesti 23. ožu 201712:20 > 12:34
N1

Vlada je u četvrtak jednoglasno usvojila mišljenje da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, kojem je predlagatelj Klub zastupnika Mosta, zbog niza manjkavosti i nedorečenosti treba doraditi za drugo čitanje.

Takav stav iznenadio je Nikolu Grmoju.

”U Saboru će se to sve raspraviti, tijekom argumentirane rasprave ćemo pokazati da je naš prijedlog kvalitetan’, kazao je Nikola Grmoja.

S druge stane čini se kako SDP podržava Mostov prijedlog izmjena zakona. Povrdio je to i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

”Pa nisu ga predložili zato da ne glasamo za njega. SDP će podržati Zakon u prvom čitanju i podržat će da konačni prijedlog izradi Vlada. Mi smo uočili neke nedorečenosti. Da bi to prošlo s time se mora usuglasiti Most. Mi smo od početka tvrdili da smo za otvaranje Arhiva. Jednom sam predsjedniku Sabora poručio: ”Božo, izdrži”, jer sam očekivao opstrukcije od HDZ-a”, kazao je Bauk.

Nakon njega pred mikrofone je stao i nezavisni zastupnik Željko Glasnović koji je dao svoje mišljenje o otvaranju Arhiva.

”To je dokaz da Hrvatskom vladaju interesne skupine i lijevo-desno krilo Udbe. Te rasprave u Saboru pokazuju da nema katarze. Čega se boje u arhivama? Da su prodavali seks za ispite, da su radili za Udbu, da imaju lažne titule, i koliko su love prebacili na tajne račune. Toga se boje te strukture”, rekao je Glasnović.

Upitan na koga misli imenom i prezimenom Glasnović odgovara: ”Pa tko vam vodi Državno odvjetnštvo? Ovo je ‘Croslavija’ vode ju strukture iz bivšeg sustava. To je igrokaz, to je ljubavna predigra gdje nikad nema akcije”, u dahu je kazao Glasnović.

Nakon Glasnovića o istoj temi govorio je i Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, iz čijeg Kluba zakona je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona, i poslan u proceduru.

”Sabor je tijelo koje treba odlučivati i Mostovi ministri su glasali za mišljenje samo zato da to dođe na sjednicu Sabora. Most će braniti svoj prijedlog zakona. Nadam se da će to svi saborski zastupnici podržati. Zastupnici su izabrani od naroda i nadam se da će glasati po savjesti. Očekujem i od HDZ-a i SDP-a da ovaj prijedlog Kluba Mosta podrže. Uvjeren sam da će proći”, rekao je Bulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.