"U Zagrebu smo lijepo prhvaćeni, sve što želimo je mir"

Vijesti 24. ožu 201717:06 > 20:40
N1

Sirijka Carol Korbe (27), njezin suprug Hany Suleimany (35) i sinčić Adel (1) napokon su mirno spavali. Nakon što su ih Slovenci u četvrtak deportirali u Hrvatsku, dobili su smještaj u Hotelu Porin.

“Muka sa Slovencima je trajala preko godinu i pol. Mi smo samo tražili sigurnu zemlju bez rata i bilo nam je svejedno gdje smo. Mogli su nas odmah vratiti u Hrvatsku, a oni su nas samo zavlačili”, rekla je Sirijka na tečnom engleskom. Nije ni sanjala da će joj taj jezik, koji je naučila u osnovnoj školi, biti spasonosan u bijegu iz ratom zahvaćene Sirije, piše 24 sata.

Njezina obitelj je od kolovoza 2015. čekala da im se riješi status tražitelja azila u Sloveniji. Muž Hany već je počeo raditi kao kuhar i naučio jezik. Sina je rodila u Ljubljani te je dobio samo rodni list. Državljanstvo mu nisu dali.

“Zbog svega nam je narušeno zdravlje. Svaki dan smo bili nervozni zbog neizvjesnosti. Nasreću, sin je premlad da bi zapamtio sve što smo prošli”,  kroz suze je rekla Carol. Hrvati su je iznenadili, kao i gostoprimstvo u Prihvatilištu za tražitelje azila. Dodala je da su ovdje uvjeti potpuno suprotni od onih koje su imali u Sloveniji. 

“Prije rata djecu sam poučavala glazbi. Sviram harmoniku i gitaru i vjerujem da ćemo se brzo prilagoditi životu u Hrvatskoj. Sve što želimo je mir”,  dodala je Sirijka te se nada da će joj se vratiti snovi o obiteljskom životu koji su uništili Slovenci. Imali su i ponudu da se presele u Luksemburg, no prije tog razgovora Slovenci su ih deportirali.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.